Belföld

Lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Hétfőn lemondott a Momentum elnöki posztjáról Donáth Anna – értesült több forrásból a 24.hu.

Úgy tudjuk, az ellenzéki párt EP-képviselője a Momentum hétfői frakcióülésén közölte döntését. A párt hamarosan tisztújítást fog tartani, addig ügyvezető elnökség működik majd.

Az ellenzéki párt nem szerepelt jól a választásokon: kiesett az EP-ből és nem jutottak be a fővárosi közgyűlésbe sem. Az Európai Parlamenti választáson mindössze a szavazatok 3,68 százalékát szerezték meg, ami 166 ezer szavazatot jelent, így egyetlen képviselőt sem küldhetnek az EP-be. Miközben a 2019-es EP-választáson majdnem 10 százalékot kaptak, több mint 344 ezer szavazatot, amivel Donáth Anna és Cseh Katalin jutottak mandátumhoz.

A 444 információi szerint Donáth mellett a párt elnöksége is lemond. Vagyis: Tompos Márton, Bedő Dávid, Cseh Katalin, Hajnal Miklós, Orosz Anna, Soproni Tamás.

Frissítünk!

Donáth Anna a Facebookon erősítette meg, vállalja a felelősséget, és lemond a pártelnöki pozícióról. Azt írta, „az Európai Parlamenti eredményünk kudarc – még akkor is, ha úgy érzem, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet.”
Szerinte a változás a szemünk előtt történik: szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, most először 45% alá kerültek egy EP-választáson.
Hozzátette: „Én annak a politikának látom értelmét, ami szívből jön. Amiben hiszünk. És mi ebben a liberális politikában hiszünk. Egy olyan világban, ahol egyre erősebb a szélsőjobb, ahol egyre nagyobb teret nyernek a jobboldali populisták, még inkább szükség van arra, hogy valaki kérlelhetetlenül kiálljon ezen értékek mellett.”

Úgy tudjuk egyébként, a hétfői frakcióülésen felmerült, hogy az ellenzéki párt esetleg rehabilitálná Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét, aki nyitott is arra, hogy ismét vezesse a pártot. Ő a frakcióülés után a Facebookon jelentette be, hogy a párt soron következő tisztújításán elindul az elnöki tisztségért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik