Belföld

Lemond Csák János miniszter

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Mandinernek megerősítette: benyújtotta lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek. Arra a kérdésre, miért döntött így, a tárcavezető azt mondta:

Amikor megkap egy feladatot az ember, mindig létezik teljesítmény követelmény: mi az, amit végre kell hajtani, és ez mennyi időbe kerül.

Csák arról számolt be, hogy ahogy minden tárcavezetőtől, úgy tőle is három dolgot kért Orbán

  • „az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert,
  • a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és
  • a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket”.

A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal. Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van. E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek

– fogalmazott.

A miniszter jelezte: nem arról van szó, hogy belefáradt a munkába, elmondása szerint „az ezeréves magyar állam miniszterének lenni rendkívül felemelő, felelősségteljes, egyben alkotó, élvezetes munka”.

Az interjúban arról is beszélt, hogy régi jó kapcsolatban van Orbán Viktorral, viszonyuk a barátságon túl arra épül, hogy „tudnak hideg fejjel leltározni”. Úgy fogalmazott:

ezt történt a kormányzati ciklus felének apropójából, és mivel az elvekben egyetértünk, megértette és elfogadta az érvelésemet.

Jövőjével kapcsolatban úgy vélekedett: amíg a miniszterelnök nem fogadta el a lemondását, „nem lett volna becsületes dolog a jövőn gondolkodni”.

 Vannak predesztinációk a korábbi életemből, ilyenek az üzleti szféra, tanítás, mentorálás, illetve az írás; nem hiszem, hogy ki fogok találni valami teljesen újat. (…) Sok energia van bennem, bármibe kezdek, nagy odaadással fogom végezni.

Csák János 2022. május 24-étől volt az Orbán-kormány kultúráért és innovációért felelős minisztere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik