A következő élő közvetítés része Fővárosi Választási Bizottság: Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré, három napon belül lehet fellebbezni

Könnyek között mondott le a belga miniszterelnök a választási eredmény miatt

Belgiumban a jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) nyerte meg a szövetségi parlamenti választásokat a vasárnap éjjel közzétett, közel végleges eredmények szerint. Alexander De Croo kormányfő hétfő hajnalban bejelentette, hogy liberális pártjának gyenge szereplése miatt benyújtja lemondását.

A szavazatok több mint 98 százalékos feldolgozottsága szerint az N-VA a voksok 17,1 százalékát kapta, ezzel 24 helyet szerezve a kétkamarás törvényhozás 150 fős alsóházában. Az N-VA a flamand régióban is győzelmet aratott a voksok 23,4 százalékával.

Második helyre a radikális jobboldali Flamand Érdek (Vlaams Belang) futott be 14,1 százalékkal, ami 20 mandátumra jogosítja fel szövetségi parlamentben. A vallon liberális Reformer Mozgalomra (MR) a választók 9,9 százaléka voksolt, ez 19 helyet jelent az alsóházban.

Alexander de Croo szövetségi miniszterelnök flamand liberális pártja, az Open VLD 12 képviselőházi mandátumából 5 mandátumot elveszít.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik