A következő élő közvetítés része 324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Donáth Anna a jövőbe néz az eredmények láttán

Adrián Zoltán / 24.hu és Mohos Márton / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu és Mohos Márton / 24.hu

Donáth Anna kimondottan jövőbe néző választási értékelőbeszédet tartott, habár a Momentum eddigi politikai karakterét erősen befolyásoló eredmények születtek: a párt nem jutott be az Európai Parlamentbe, és továbbra is nyitott kérdés, hogy a budapesti közgyűlésben lesz-e képviselőjük. Ezzel együtt viszont sikeresen újráztak két budapesti kerületükben, amihez egy nehéz küzdelemben sikerült Zuglót is megszerezniük az óbaloldallal szemben, és meglepő sikereket arattak több kelet-magyarországi kisebb telepelülésen.

Az EP-mandátumát elvesztő pártvezetőt kitartó vastapssal fogadták a színpadon, mielőtt megszólalhatott volna. Erre reagálva azzal kezdte beszédét, ő erre mondja azt, hogy „ez egy közösség, és nem egy jelenség” – utalt ezzel Magyar Péterre, akire korábban hivatkozott már politikai jelenségként.

Donát beszéde első részében hosszan sorolta az önkormányzatok terén ma elért eredményeiket, a számára legnagyobb sikernek pedig Rózsa András, immár Zugló polgármesterének győzelmét nevezte a szocialista Horváth Csabával szemben. „Új, tisztességes kerületet akarunk, a zuglóiak ma megmutatták, hogy egyetértenek velünk.” Kiemelte, hogy a helyi Szikra Mozgalommal együtt a „két új politikai generációhoz tartozó közösség megmutatta, mi a tisztesség, mi az átláthatóság.”

Szerinte a polgármestereik győzelmei a Holdról is látszanak, és nem fognak megállni a következő 5-10-15 évben sem, ugyanis van értelme építkezni, még ha ez kőkemény, mindennapos, láthatatlan apró munkával is jár, mert így lesz jobb hely ez az ország. Ahol ma nyertek, ezt a munkát elvégezték, de előttük van az ország másik része is.

Említést tett az általuk létrehozott Horizont női politikusképzőről is, ami oda vezetett, hogy több korábbi résztvevő nyert ma képviselői mandátumot.

Majd ezek után, majdnem negyed óra elteltével rátért a Momentum EP-ben elért eredményére, amire „így egyikük sem számított”. „Az európai parlamenti listás eredményünk úgy néz ki, hogy nem éri el az öt százalékot”, ettől függetlenül megköszönte mindenkinek, aki „bármilyen ellenszélben, taktikai érvelés ellenére büszkén vállalta az európai, liberális és progresszív értékeket”, és „tűzön-vízen átmegy azért, hogy megmutassuk, Magyarországon szükség van ezekre az értékekre”. Az EP-listán rájuk érkezett 120 ezer szavazat e tekintetben nem elhanyagolható szám, ezekért az emberekért is kell folytatniuk, és bátran folytatni is fogják, hiszen az ő képviseletükre esküdtek fel, és vállalják a küzdelmet a liberális értékekért.

Donáth arról beszélt, hogy ők nem egyszerűen választásról választásra élnek, ugyanis elhatározták, hogy képviselni fogják a saját generációjukat és az említett értékeket, és nincs olyan, hogy mások döntsenek helyettük – akkor is, ha a százalékok nem azt mutatják, amit látni szeretnének. Sosem próbálták elkenni, ha nem úgy sikerül valami, ahogy tervezték, és biztos, hogy eddig minden ilyen szituációban felálltak, megrázták magukat, hogy legközelebb sokkal jobb eredményt érjenek el.

Majd rátért arra, hogy büszke az öt év munkájára, és hálás Cseh Katalinnak is érte. Cseh a momentumos este legvaskosabb és leghosszabban kitartó vastapsát kapta a közönségtől.

Az este eredményeinek ismeretében mind Donáth Anna, mind Cseh Katalin elsírta magát a hivatalos beszédek után, majd csatlakoztak a párttársaikhoz beszélgetni, vigasztalódni, és ünnepelni.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik