A következő élő közvetítés része Fővárosi Választási Bizottság: Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré, három napon belül lehet fellebbezni

A nemzetközi választási megfigyelők szerint megtévesztési stratégia volt Szentkirályi Alexandra visszalépése

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai negatívan befolyásolták a választást a kormánypárt javára. Aggodalomra adott okot a kampányban a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és az, hogy a részt vevő pártoknak egyenlőtlen lehetőségei voltak.

Egyebek mellett ezt állapította meg a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) a 2024-es magyar önkormányzati választásokat megfigyelő nemzetközi missziója, amelynek előzetes jelentését hétfőn ismertették.

A Telex tudósítása szerint Nino Rizhamadze, a szervezet egyik tagja közölte, hogy a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény megítélésük szerint negatívan hatott a média és a civil társadalom helyzetére, ilyen jogszabály elfogadása hat hónappal választás előtt szokatlan.

Kristina Kostelac, a szervezet másik tagja Szentkirályi Alexandra döntésére utalva kijelentette az ENEMO elítéli az olyan típusú választói megtévesztési stratégiát, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon, mert ez befolyásolja a választási eredményeket.

A szervezet szerint

  • az, hogy 859 településen csak egy polgármester indult, nem jó a pluralizmusra nézve;
  • a kampányfinanszírozási szabályok szemben állnak az európai normákkal, mert a kampánypénzek költésének nincs jogi korlátozása az önkormányzati kampányban, és ez hátrányba hozza a kisebb pártok jelöltjeit vagy a független jelölteket;
  • tapasztalták a választók személyes adatainak kiszivárgását, eladását is;
  • az esetek 9 százalékában több mint egy személy tartózkodott a megfigyelt szavazásnál a szavazófülkében, sőt, a választópolgárok 3 százaléka nem tudott titokban szavazni a fülke elhelyezkedése miatt;
  • aggódnak a közösségi média jogi szabályozásának hiányai miatt, mert azok lehetővé teszik a politikai pártoknak, hogy széles körű és korlátlan közösségi kampányt folytassanak.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik