Belföld

Árad a Rába, Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállásra készülnek

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

A Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában olyan gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki, melyek esélye ugyan előre látható, de pontos helyük, valamint a zivatarcellákból hulló csapadék pontos mennyisége és kiterjedése árvízi védekezés szempontjából tulajdonképpen előrejelezhetetlen – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Mivel az elmúlt időszakban több kisebb-nagyobb árhullám vonult le a folyón, az érkező víztömeg most már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba. Az előrejelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 mm hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. A zivatarcellákból a vízgyűjtő területen 6 óra alatt helyenként majd 1 havi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le. Ez először a kisebb patakokon (Pinka, Strém, Lapincs), majd az elmúlt órákban már a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott.

A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) azonnal reagált, hiszen

a Rábán Körmendnél hétfőn napközben a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre (LNV) számítunk.

A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest magassághiány van a töltésen, azonnal megkezdődött a munka és ma éjszaka a vízügyes szakemberek irányításával biztosítjuk a megfelelő szint kiépítését.

Az OVF azt írja, a vízügyes kollégák, ezúttal a miskolci Vízügyi Igazgatóságról már meg is érkeztek, hogy egész éjjel segítsék a helyszínen dolgozó szakemberek munkáját. A katasztrófavédelem segítségével, illetve miskolci vízügyes kollégák szakértelmét bevetve a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei több, mint 2 km hosszúságban nyúlgát építésébe kezdtek.

Összesen több mint 200 ember vesz részt a munkában.

A zsáktöltéshez köszönettel fogadják a körmendi lakosság segítségét is. Jelentkezni a Büdös árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen lehet – írja a főigazgatóság, amely hozzáteszi, a védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák van a helyszínen, de további 70.000 homokzsákkal már elindultak a pécsi Vízügyi Igazgatóságról, Drávaszabolcsról és reggelre ezek is rendelkezésre állnak majd a Rábán.

A folyó alsóbb szakaszain is nagyon magas vízállások várhatóak, ezért éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy holnap hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik