Belföld

Deutsch Tamás EP-ben végzett munkáját csak elégségesre értékelik a magyarok

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Deutsch Tamás EP-ben végzett munkáját csak elégségesre értékelik a magyarok

A fideszes EP-listavezető teljesítményét a kormánypárti szimpatizánsok gyengébbre ítélik, mint az ellenzéki pártok szavazói az általuk kedvelt párthoz tartozó képviselőkét.

Átlagosan kettesre értékelték Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő munkáját a magyarok az elmúlt öt évben – derül ki a 24.hu megbízásából a Závecz Research által készített közvélemény-kutatásból. A fideszes politikus így kutatásban a felsorolt magyar EP-képviselők közül a legrosszabb eredményt érte el az iskolai érdemjegyeknek megfelelő ötfokozatú skálán.

Ezzel szemben a kormányközeli média által talán legtöbbet támadott momentumos EP-képviselők, Cseh Katalin és Donáth Anna munkájára a megkérdezettek átlagosan hármast adtak, és ezzel a legjobbra értékelt politikusok lettek.

A Fidesz EP-listavezetőjére adott jegyek 46 százaléka 1-es volt, ami kiugróan rossz eredmény. Donáth és Cseh esetében ez az arány 22 százalék és 19 százalék volt. A Deutschra adott 5-ösök aránya 7 százalék volt, míg a két momentumosra 19 százalék, illetve 17 százalék. A közepes jegyek aránya nagyjából megegyezett, azonban a Csehre és Donáthra adott 4-esek aránya felhúzta az átlagukat.

Szintén viszonylag jól szerepelt a DK-s Dobrev Klára, aki 2,8-as átlagot érte el. A 29 százaléknyi egyes osztályzat mellé 17 százaléknyi ötöst kapott a három baloldali párt közös listájának vezetője, de hasonló arányban részesült 3-as és 4-es osztályzatokból is.

A felmérésben ezt a négy politikus volt a legismertebb, a megkérdezetteknek legfeljebb a negyede mondta azt, hogy nem ismeri őket eléggé ahhoz, hogy osztályozni tudja a munkájukat.

Az eredményeket az alábbi ábrán is feltüntettük, az egyes nevekre kattintva pedig a részletes eredmények is olvashatók.

Ismertségben Gyöngyösi Márton (Jobbik) és Molnár Csaba (DK) következett utánuk, és ők gyakorlatilag azonos értékelést is kaptak. Gál Kinga (Fidesz) csak egy tizeddel maradt le tőlük (2,6), nála azonban már a válaszadók közel fele mondta azt, hogy nem ismeri eléggé. A felsorolásban szereplő két további fideszes képviselőt, Győri Enikőt és Gyürk Andrást a válaszadók 60 százaléka nem ismeri, így az ő eredményüket (2,6 és 2,3 pont) érdemes ennek tudatában vizsgálni. (A nem újrainduló képviselőkre, például a volt igazságügyi-miniszter Trócsányi Lászlóra és a ciklus közben az MSZP-ből kilépő Ujhelyi Istvánra nem kérdeztünk rá.)

A pártszimpátia szerinti bontásban is mutatkozik néhány érdekesség, még úgy is, hogy a szavazók érthető módon a saját pártjuk képviselőjének teljesítményét értékelik a legjobbra. A Fidesz-szavazók például átlagosan 3,6 pontot adtak Deutsch Tamásnak, aki így – Gál Kingával együtt – a legjobb eredményt érte el a kormánypárti szavazók között. Ugyanakkor a DK–MSZP–Párbeszéd szavazók 4,6 pontot adtak Dobrev Klárának, a momentumosok pedig 4,4 és 4,5 pontot Cseh Katalinnak és Donáth Annának, vagyis a saját képviselőjüket osztályozó fideszesek rosszabb értékelést adtak Deutschéknak, mint az ellenzéki hívek a saját politikusaiknak.

Az egyelőre saját EP-képviselővel nem rendelkező Tisza-szavazók a momentumos EP-képviselőket értékelték a legtöbbre 3,7 ponttal, míg a mi hazánkosoknál Gál Kinga nyert (3,5). Az összességében legrosszabbra értékelt Deutsch ebben a bontásban még gyengébb eredményeket mutathat fel: a DK–MSZP–Párbeszéd és a Tisza párti szimpatizánsok is átlagosan 1,2 pontra értékelték a politikusi teljesítményét.

Módszertan

A felmérés az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán készült telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő volt. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorút megkérdeznek az országban. A felmérés adatfelvétele május 8. és 14. között történt.

Olvasói sztorik