Belföld

Az I. kerületben szavazó venezuelaiakat szólaltatott meg az RTL

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Egyikük szerint senki nem gyakorolt rájuk nyomást, hogy kire voksoljanak, más szerint „nehéz kérdés”, hogy valaki megmondta-e nekik, hogy hová rakják az X-et.

Nagyjából 800 venezuelai menekült van az I. kerületi 77 férőhelyes idősek otthonába bejelentve. A Fő utcában működő otthonban elsősorban beteg, önellátásra képtelen idősek élnek. A választási névjegyzék május 7-i adatai szerint 840 ember van ide bejelentkeztetve, ami kiugróan magas szám, mivel abban a körzetben összesen 2650 választásra jogosult személy lakik. A különös jelenséget a Párbeszéd vette észre a választási névjegyzékben még május végén. A párt szerint mindez befolyásolhatja a június 9-i önkormányzati választás végeredményét.

Az RTL Híradónak vasárnap sikerült megszólaltatnia néhány venezuelait, miután elhagyták a szavazóhelyiséget. Egy fiatal lány riporterünknek azt mondta, három éve lakik Magyarországon, és fontosnak tartja, hogy éljen szavazati jogával, mert ha most nem szól bele, hogy a dolgok merre alakuljanak, utólag nem panaszkodhat.

A Híradó stábja azt is megkérdezte az egyébként angolul jól, folyékonyan beszélő hölgytől, hogy honnan tájékozódott annak érdekében, hogy eldönthesse, kire akar szavazni a választáson. Azt mondta, hogy nemzetközi kapcsolatokat tanul, tájékozottnak gondolja magát. Szerinte, ha megvan az érdeklődés, a szükséges információkat meg lehet találni az interneten – előfordult, hogy ő például lefordította magának az oldalakat.

Határozottan visszautasította, hogy bárki nyomást gyakorolt volna rá, hogy kire szavazzon.

Az RTL stábja egy másik venezuelai szavazóval is beszélt. A férfi azt mondta, érdeklődik a magyar politika iránt, tisztában is van néhány témával, azzal, hogy mit csinál Orbán Viktor és a kormány, és melyek Budapest problémái. 10 hónapja él Magyarországon.

„Nehéz kérdés” – mondta arra, hogy megmondta-e valaki nekik, hogy kire szavazzanak. Szerinte a legjobb jelölt Orbán Viktor, bár ő személy szerint nem indul ezen a választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik