A következő élő közvetítés része 324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

A Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje szerint Vitézy elszabadult hajóágyú lenne, de úgyis Karácsony győz

Nekünk a siker abban mérhető, hogy növekedünk-e. Minden egyes választást úgy szeretnénk lezárni, hogy többet értünk el, mint az azt megelőző választáson. 2019-ben Budapesten, bár még sokkal szűkebb lehetőségekkel, de elértünk egy 3 százalék környéki eredményt, szerintem ezt meg fogjuk tudni duplázni itt Budapesten is

– mondta Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgámester-jelöltje arra a kérdésünkre, hogy mik a sikerkritériumok a párt számára. Grundtner úgy véli, hogy az ő főpolgármesteri eredményei is 5 százalék fölött lehetnek, de majdnem biztos benne, hogy Karácsony Gergely megőrzi főpolgármesteri pozícióját Vitézy Dáviddal szemben, és ezen szerinte Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése sem számít érdemben.

Márki-Zay Péter óta tudjuk, hogy teljesen rossz kalkuláció az, amikor egy jelölt mögé beálló más jelöltek összes várható szavazatszámát összeadjuk, és ebből kalkuláljuk, hogy mennyi lesz az eredmény. Ez itt sem működik, mert úgy gondolom, hogy a Fidesz-KDNP szavazóinak egy jelentős hányada nem volt rávehető arra, hogy az egyébként balliberális kötődésű Vitézy Dávidra szavazzon. Ők vagy nem szavaztak, egy jelentős részük valószínűleg rám szavazott, egy nagyon elhanyagolható részük pedig lehet, hogy éppen Karácsonyra

– mondta Grundtner, kérdésünkre hozzátéve, hogy ugyan egyikük győzelmének sem örülne, de ha mindenképp választania kéne, akkor talán Karácsony a kevésbé antipatikus a számára.

Eördögh Lola / 24.hu

Karácsonnyal szerinte nem a programja a fő probléma, hiszen rengeteg olyan programpontja van, amit Grundtner is a szívén visel. Inkább az a gond vele, hogy mi mindent nem tett meg.

Ehhez képest Vitézy Dávid egy elszabadult hajóágyú is lehet akár, ami közlekedési katasztrófához is vezethet Budapesten.

Úgy véli, a Mi Hazánk számára az az igazi kérdés a fővárosban, hogy bejutnak-e a közgyűlésbe. És hogy ott mi lenne a stratégiájuk, ha ez sikerül? Erre Grundtner a következőt mondta:

Mi más pártokkal, más jelölő szervezetekkel nem működünk együtt, koalíciós megállapodást nem kötünk, nem is fogunk. Viszont ügyek mentén teljesen nyitottak vagyunk, tehát bármilyen ügyet – bárki is az előterjesztő – mi támogatunk, ha az megfelel két feltételnek: az egyik az, hogy a nemzet érdekét szolgálja, vagy legalábbis azzal nem megy szembe. A másik pedig, hogy Budapest érdekét szolgálja.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik