Belföld europoli

A hajrában új erőre kapott a Fidesz, Magyar Péter az ellenzéket válthatja le, négy lista adhat EP-képviselőt

Varga Jennifer / 24.hu
A tizedik békemenetet tartották meg 2024. június 1-jén, amin a kormánypártok szimpatizánsai a Lánchídtól vonultak a Margitszigetre.
Varga Jennifer / 24.hu
A tizedik békemenetet tartották meg 2024. június 1-jén, amin a kormánypártok szimpatizánsai a Lánchídtól vonultak a Margitszigetre.
Az elmúlt fél évben átrendeződtek az erőviszonyok a magyar politikában. Legalábbis az egyik felén: a Fidesznek ugyanis, úgy tűnik, a kampány hajrájában sikerült kimásznia a kegyelmi ügy óta tartó válságból, így akár erődemonstrációt is tarthat a vasárnapi EP-választáson. Magyar Péter pártja viszont bekebelezheti az ellenzéket, és erősebb lehet, mint az Orbán-rendszerben eddig bármelyik ellenzéki párt. Három párt is a bejutási küszöb környékén billeg.

Orbán Viktor a múlt szombati békemeneten akkora mozgósítást ígért, amekkorát még nem látott az ország.

Felállítjuk a mozgósítás világrekordját!

mondta a miniszterelnök, majd harcba küldte a kampányseregét.

A mozgósítási hajrá – amelynek részeként a Fidesz azt ígéri, hogy aktivistáik több millió háztartásba viszik el személyesen Orbán levelét, és egymillió személyes találkozásra is sort kerítenek – alighanem már tükröződik a mintánkul szolgáló öt közvélemény-kutató,

  • a Medián,
  • a Závecz Research,
  • az IDEA
  • és a Nézőpont Intézet,
  • illetve a Publicus adatsorainak változásán is.

A 24.hu számítása szerint ugyanis a kampányhajrára fordulva az összes párt közül a Fidesz erősödött meg a legjobban.

Csak felfelé!

Habár az adatfelvételek eltérő időpontokban történtek, a felmérésekből kirajzolódó dinamikákból az látszik, hogy két párt tudott érdemben erősödni a kampány utolsó heteiben: a Fidesz és a Tisza. A kormányoldal az öt közvélemény-kutató által mért májusi, 43,2 százalékos átlagos támogatottságát június elején további 2,6 százalékponttal fejelte meg, így jelenleg 45,8 százalékon áll a biztos pártválasztók körében. Legutóbb februárban, a politikai turbulencia hónapjai előtt járt ilyen magasságokban a Fidesz–KDNP: akkor átlagosan 47 százalékra mérték őket. Úgy tűnik, hogy

a Fidesz pontot tett a kegyelmi botrány óta tartó lábadozási időszak végére,

amikor is nyikorgott a kommunikációs gépezet, és hónapokig nem volt képes magához ragadni a napirend meghatározásának képességét.

Varga Jennifer / 24.hu Orbán Viktor beszéde a június 1-jén tartott békemeneten.

Áprilisra 41 százalékig zsugorodott a Fidesz-tábor, ám onnan csak felfelé vezetett az út: bő öt százalékpontot pattantak vissza a támogatottsági mélyponthoz képest. Ezzel együtt legutóbb a 2014-es országgyűlési választáson volt ilyen alacsony a Fidesz támogatottsága (igaz, akkor kétharmados többséget ért a 44,9 százaléknyi szavazat), EP-választáson pedig ez lenne a valaha volt legrosszabb eredményük, hiszen az eddigi negatív rekordot a 2004-es 47,4 százalékos eredmény jelenti.

A politikai válság hullámait az ellenzéki oldalon egyedül Magyar Péter tudta meglovagolni. A lendület még most is tart: a választások előtti hetekre 2,4 százalékponttal erősödtek májushoz képest, a mérések átlagában 25,8 százalékra. Ilyen jó eredményt egyedül induló ellenzéki erő még sohasem ért el választáson az Orbán-rendszerben: az eddigi csúcsot a Jobbik tartja, a 2014-es országgyűlési választáson elért 20 százalékával.

Magyar Péter a teljes politikai elit leváltását ígérte, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy csak az ellenzéket söpörheti el. 

Magyar Péter tüntetése a Várkert Bazárban május 30-án.

A Demokratikus Koalíció az év elején még joggal remélhette azt, hogy megerősödve jön ki az ellenzéki roncsderbiből, és tovább viselheti a legerősebb ellenzéki párt címet. Ehhez képest március óta zuhanásban van, amit az sem tudott érdemben fékezni, hogy időközben bekebelezte a Párbeszédet és az MSZP-t. Márciusban még csak azt láttuk, hogy a Novák Katalin és Varga Judit bukásához vezető pedofilügyből nem tudott profitálni a DK, de áprilisban még meg tudott kapaszkodni a 2019-es EP-választáson áttörést jelentő, 16,5 százalék körüli szinten. Most viszont már csak 10 százalék környékén egyensúlyoznak: a legutóbbi mérések átlagában 11,2 százalékon állnak, ami 4 százalékpont mínusz májushoz képest. (Ez ráadásul azt jelenti, hogy amennyiben 2026-ban is hárompárti szövetségben indulnak, nem jutnak be a parlamentbe, hiszen három vagy több párt közös indulása esetén ott a küszöb 15 százalék.)

Érdemes megjegyezni, hogy

a közvélemény-kutatások már közel sem olyan széttartóak, mint korábban.

Áprilisban még szokatlanul nagy szórást tapasztaltunk a mérések között, hiszen a kormánypártok erejét 33 és 50, a Tiszáét 13 és 26, Gyurcsány Ferencékét 9 és 26 százalék közé tették az intézetek, mostanra viszont megszűntek a kilengések:

  • a Fideszt 43 és 50,
  • Magyarékat 24 és 27,
  • a zöld-baloldali szövetséget 9 és 15 százalék közé mérik az intézetek.

A kegyelmi ügy két párt támogatottságát tudta a hibahatáron belül felfelé tornászni: a Momentumét és a Kétfarkú Kutya Pártét. Előlük azonban teljesen elszívta a levegőt Tisza: Donáth Anna pártja 3,2, Kovács Gergelyé 4,4 százalékon áll átlagosan. Vagyis a bejutási küszöb alatt tanyáznak, holott márciusban a liberálisoknak még 8, a viccpárti létet meghaladni igyekvő „kutyáknak” 7,6 százalékot mértek. A három billegő párt közül a Mi Hazánknak mutatkozik a legjobb esélye a mandátumszerzésre: a nemzeti radikálisok április óta őrzik 5 százalék körüli eredményüket – igaz, az év elejéhez képest ők is megfelezték a támogatottságukat.

A többi párt a bejutási küszöb közelében sincs, így vasárnap olyan szebb napokat látott pártok kerülhetnek a gödör aljára, mint a Jobbik és az LMP.

Made with Flourish

Made with Flourish

Mit jelent mindez mandátumokban?

A jelenlegi támogatottsági adatok szerint négy párt juthat az Európai Parlamentbe: a Fidesz átlagosan 12, a Tisza 6, a DK 2, a Mi Hazánk 1 székkel számolhat. A kormánypártoknak tehát az eddiginél eggyel kevesebb helyük lehet az uniós törvényhozásban, miközben a DK-nak fele annyi képviselői hellyel kell beérni, mint amennyije most van: négy helyett kettővel.

A Mi Hazánk és a Tisza Párt először juthat be az EP-be, a Momentum, a Jobbik és az MSZP pedig az utolsó mérések átlaga alapján kiesik.

Áprilisban még az intézetek durván fele a DK vezette összefogást tartotta izmosabbnak, ám

mostanra konszenzus alakult ki abban, hogy június 9. után a Tisza lesz az ellenzék vezető ereje.

A mandátumszámokat a közvélemény-kutatások támogatottsági adatainak átlagából számoltuk ki mandátumkalkulátorunk segítségével. Mivel a legtöbb intézet 2–3 százalékos hibahatárral dolgozik, ezeknek az adatoknak az átlagolása még tovább torzíthatja a képet, és tévesen ítélhet oda billegő mandátumokat. Magyarán a mostani adatok alapján is könnyen elképzelhető, hogy bejut a Kutya Párt, de az is, hogy a Mi Hazánk a küszöb alatt végez, és végül csak három listáról kerül be magyar képviselő az EP-be.

Az alábbi ábra a várható mandátumszámok alakulását mutatja, a hónap a patkó felett található gombbal állítható át májusról júniusra.

Made with Flourish

Rekordot dönthet az elveszett szavazatok száma

Eredetileg, március végén az ellenzéki térfél töredezettsége miatt kezdtük el megvizsgálni, mekkora lehet azoknak a szavazatoknak a száma, melyeket nem váltanak mandátumra. Úgy tűnt, hogy az eddigi rekordot jelentű 295 ezer elveszett szavazat dupláját is összehozhatják az egyesével startvonalhoz álló ellenzéki pártok, ám időközben a DK listájára kapaszkodott fel az MSZP és a Párbeszéd, a Tisza pedig legyalulta az ellenzéki térfelet. Mivel három párt is a bejutási küszöb környékén billeg, az elveszett szavazatok száma így is több százezerre rúghat. Ugyanakkor amennyiben a Mi Hazánk, Momentum, Kétfarkú Kutya Párt hármasból többen is elérik az öt százalékot, értelemszerűen jóval kisebb számot kapunk.

Jelenleg a mérések átlagában, a részvételtől függően

360–410 ezer ellenzéki szavazat veszhet el,

több, mint hazánk uniós tagsága óta bármikor. Így a voksok 10,6 százaléka nem érne képviselői helyet, holott öt éve ez a szám még 8,5 volt.

Hogyan kerülnek a pártok az EP-be?

Az európai parlamenti egy tisztán listát választás, amelyen a D’Hondt-módszerrel osztják szét a képviselői helyeket. Ennek lényege, hogy az egyes pártok által kapott szavazatok számát felírják egy lapra, majd ezek alá az elért szavazatmennyiségek felét, harmadát, negyedét, stb. Az így kapott mátrixban megkeresik a legnagyobb számot, és amelyik pártnak az oszlopában az található, az kap egy mandátumot. Ezután megkeresik a következő legnagyobbat, és ez addig ismétlődik, amíg az összes, ez esetben 21 mandátumot ki nem osztották.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik