Belföld

A Mi Hazánkat EU-barátabbnak tartják a magyarok, mint a Fideszt

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

A Mi Hazánkat EU-barátabbnak tartják a magyarok, mint a Fideszt

Ön szerint milyen a magyarországi pártok viszonya az Európai Unióhoz? – tettük fel a kérdést abban a közvélemény-kutatásban, amelyet a Závecz Research készített a 24.hu számára.

A felmérés alapján

még a szélsőjobboldali megnyilvánulásairól ismert Mi Hazánkat is EU-pártibbnak tartják a magyarok, mint a Fideszt.

Előbbi átlagosan 2,4 pontot ért el egy olyan ötös skálán, ahol az 1-es az EU-ellenességet, az 5-ös pedig a teljes mértékben EU-pártiságot jelenti. A Fidesz pontszáma 2,1 lett. Viszonyításképpen érdemes megemlíteni, hogy 2019-ben, amikor ugyanezt a módszertant használtuk, a Fidesz még 2,8 pontot ért el – vagyis az elmúlt évek hadakozásai „Brüsszellel” nem múltak el nyom nélkül.

A skála másik végén a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum áll, egyaránt 4,2 ponttal. Őket követi 3,7 ponttal négy párt (az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt, a Tisza Párt és a Mindenki Magyarországa Néppárt), majd az elegendő aláírás hiányában az EP-választáson elindulni sem tudó Nép Pártján, néhány tizeddel a Jobbik előtt.

Az eredményeket az alábbi ábrán is feltüntettük, az egyes pártok neveire kattintva pedig a részletes eredmények is olvashatók.

És ha már pártokról volt szó, arra is kíváncsiak voltunk, hogy a magyar lakosság hogyan látja a Fidesz és az Európa Néppárt kapcsolatát. A magyar kormánypárt 2021-ben kilépett a pártcsaládból, megelőzve várható kizárását, és a Fidesz-frakció tagjai azóta független képviselőként dolgoznak az Európai Parlamentben.

A megkérdezettek 31 százaléka szerint ennek továbbra is így kellene maradnia.

12 százalék úgy véli, hogy a Fidesznek jobbközép pártként továbbra is a Néppártban lenne a helye, ennél kicsivel többen, 14 százalék mondta azt, hogy a Fidesznek egy, a Néppárttól jobbra álló pártcsaládba kéne belépnie, míg 19 százalék azt támogatná, hogy a Fidesz hozzon létre egy új, jobboldali, a nemzeti szuverenitást előtérbe helyező pártcsaládot.

Módszertan

A felmérés az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán készült telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő volt. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorút megkérdeznek az országban. A felmérés adatfelvétele május 8. és 14. között történt.

Olvasói sztorik