Közélet

Már a Jobbikot is közelebb érezzük az EU-hoz, mint a Fideszt

Már a Jobbikot is közelebb érezzük az EU-hoz, mint a Fideszt

Tőkés László kapta a legjobb, Kovács Béla a legrosszabb átlagosztályzatot a magyar képviselők közül. A fideszeseknél Szájer József, a pártnélkülieknél Jávor Benedek a befutó.

A magyar pártok közül a Fidesznek a legrosszabb az Európai Unióhoz való viszonya – olvasható ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research készített a 24.hu megbízásából az EP-választás előtt. (A kutatás eredményeit részleteiben közöltük, az összes cikk itt olvasható.) A válaszadók ezúttal az iskolai osztályzatoknak megfelelő érdemjegyekkel értékelték a pártokat: az 1-es azt jelenti, hogy az adott párt nagyon EU-ellenes, az 5-ös pedig, hogy teljes mértékben EU-párti.

A Fidesz kapcsolatát 2,8 pontra értékelték, ez a legkisebb érték, még a korábban határozottan unióellenes Jobbik is 2,9 pontot kapott. A legmagasabb osztályzatot átlagban az MSZP kapta, a szocialistáknak 46 százaléknyian adtak négyes vagy ötös osztályzatot, átlageredményük 3,5 pont, míg a Demokratikus Koalícióé 3,4, a Momentumé 3,2, az LMP-é pedig 3,1.

A megkérdezettek néhány magyar európai parlamenti képviselő munkáját is értékelték, szintén egy 1-től 5-ig terjedő skálán. A felsoroltak közül a fideszes Deutsch Tamást ismerték a legtöbben, és párttársát, Járóka Líviát a legkevesebben, míg az átlagosztályzatokat tekintve Tőkés László munkáját értékelték a legtöbbre (3,3), ugyanakkor az eltérés nem jelentősek. A legrosszabb osztályzatot a volt jobbikos Kovács Béla kapta, átlagosan mindössze 2,4 pontot, ezzel egyedül ő lóg ki – lefelé – a mezőnyből. A többiek eredménye 2,8 és 3,3 pont között van, vagyis szinte mindenkinél közepes átlag jött ki.

Miközben természetesen a két politikai oldal szimpatizánsai jobbára a saját politikusuk teljesítményét látták jobbnak, és az ellenoldalit rosszabbnak, a volt jobbikos Morvai Krisztina a Fidesz-szavazóktól magas, 3,4-es osztályzatot kapott, még ha ezzel le is maradt a náluk első helyezett Szájer József mögött (3,8). Az ellenzéki szavazók a saját táborukból Jávor Benedek és Ujhelyi István munkáját tartják a legtöbbre (3,8), a pártnélküliek között a párbeszédes Jávor lett a győztes (3,3 pont).

Módszertan

Az adatfelvétel április 18. és 24. között készült, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik