Belföld

1 millió 364 ezer szavazólapon húzzák át Szentkirályi Alexandra nevét

Két nappal a választás előtt már nem gyártják újra a főpolgármesteri szavazólapokat Szentkirályi Alexandra visszalépése után, de mindegyiken áthúzzák a fideszes politikus nevét, tudta meg a 24.hu.

Lapunk megkeresésére a Nemzeti Választási Iroda közölte, a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 178. §  (3) bekezdése értelmében ha egy, az egyéni szavazólapon szereplő jelölt vagy egy lista a szavazást megelőző 14. nap után, de a szavazás napját megelőzően kiesett – és a szavazólapokat már ezt megelőzően előállították –, e tényről a szavazatszámláló bizottság köteles a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen, valamint szükség szerint szóban tájékoztatni a választópolgárokat.

A kiesett jelölt vagy lista nevét a szavazólapon a szavazás napját megelőzően a helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság áthúzza

– jelezték.

Kérdésünkre válaszolva azt is írták, jelen esetben – a fenti jogszabályi hivatkozással összhangban – a főpolgármester-jelölt nevét a 23 budapesti kerület helyi választási irodája húzza át a szavazólapon.

Az ANY nyomda szerdáig szállította ki előbb a vármegyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületi központokba, majd onnan a 10 119 szavazókörbe a június 9-ei választás szavazólapjait, jegyzőkönyveit és szavazási kellékeit tehergépkocsikban, fegyveres őrök kíséretében. A biztonsági intézkedések hasonlóak voltak, mint ahogyan a pénzszállításokat is végzik. A szavazólapok mellett a nyomda készítette a voksolás jegyzőkönyveit, és a szavazatok elhelyezésére szolgáló borítékokat is összecsomagolták a szavazóköri dobozokba.

A nyomda összesen több mint tízezerféle szavazólapot készített a 3200 településre. Főpolgármesteri szavazólapból összesen 1 millió 364 ezret gyártottak le a korábbi tájékoztatás szerint.

Szentkirályi Alexandra pénteken reggel jelentette be, hogy nem indul a főpolgármesteri címért, és az eredetileg az LMP által jelölt Vitézy Dávid támogatására buzdítja szavazóit. Vitézy szerint ezzel az első győzelem megvan, Karácsony Gergely főpolgármester pedig úgy kommentálta a fejleményeket, hogy vége van a színjátéknak, lelepleződött, hogy Vitézy tényleg a Fidesz jelöltje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik