Belföld

Publicus: 43 százalékon áll a Fidesz, 25 százalékon a Tisza Párt

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A Publicus Intézet reprezentatív felmérése szerint a biztos szavazók 43 százaléka mondta, hogy vasárnap a Fidesz-KDNP listájára szavaz majd, a Tisza Pártot 25, a DK-MSZP-Párbeszéd listáját pedig 15 százalék választaná – írja a Népszava.

A hét elején, június 3-5. között készült kutatás tanulsága szerint a Mi Hazánk 5 százalékot, míg a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt listája 4-4 százalékot szerezne. A többi pártnak szinte esélye sincs a bejutásra: a Jobbik lista 2, az LMP pedig 1 százalékon áll.

Ha ez az eredmény születne, az azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP 11, a Tisza Párt 6, a baloldali összefogás 3, míg a Mi Hazánk 1 európai parlamenti mandátumot szerezne.

A párt nélküli bizonytalanok csoportjának 35 százaléka, ha muszáj választani, a válaszadás pillanatában a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek szövetsége mellett döntött volna, 26 százalék a Tisza Pártot, 11 százalék a Momentumot, 9 pedig a Fidesz jelölte volna meg az EP-választáson. Közülük 6 százalék a Mi Hazánk, 5 százalék az MKKP, 4 pedig a Jobbik listáját nevezte meg a választásaként.

A részvételüket ígérő, de egyelőre párt nélküli bizonytalanok körében a legmagasabb: összesen 44 százalék azoknak az aránya, akik az adatfelvétel után, az utolsó napokban, vagy éppen a szavazófülkében hozzák majd meg a végső döntést. A Tisza Párt szavazói között is 25 százaléknyian vannak, akik az utolsó napokig halogatják a pártválasztást.

Kapcsolódó
Háromharmad+: Milyen választási eredmény lenne siker a Tiszának és kudarc a Fidesznek?
Célegyenesébe érkezett a választási kampány. Magyar Péter az elmúlt 30 év legnagyobb tüntetését, Orbán Viktor “egymillió találkozást” ígér szombatra, a DK pedig tízezer aktivista mozgósítását jelentette be. A Háromharmad+ adásában Bita Dániel, Gulyás Márton, Pap Szilárd és Pető Péter felrajzolja, milyen különböző forgatókönyvekkel végződhet az önkormányzati és EP-választási nap, és ezek milyen következményekkel járhatnak a magyar politika 2026-ig hátralévő időszakára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik