Élő Belföld

Orbán Viktor: Minden nap fogy a remény, hogy ezt a háborút meg lehet állítani

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Reptér-háború

Orbánnak a reptér állami tulajdonba kerüléséről is a háború jutott eszébe, arról beszélt, hogy háborús helyzetben mégiscsak jobb, ha a reptér magyar tulajdonban van. A miniszterelnök az interjú végén gratulált a közrádió riporterének vagyongyarapodásához – merthogy Orbán szerint ezzel az ő vagyona is gyarapodott.

Mit veszíthetne Magyarország a háborún?

Tette fel a kérdést a közrádió munkatársa. Orbán szerint már most is rengeteget veszítettünk, pedig mi kívül vagyunk a háborús pszichózison.

Az a pénz, ami ma még elégnek tűnik, arról holnap kiderül, hogy kevés. A háború mindent felzabál.

A miniszterelnök hozzátette, hogy egy hosszan elhúzódó háború senkinek sem tesz jót.

Nekünk is fel kell tankolnunk, nekünk is kellenek fegyverek, idézőjelbe

Tartják magukat az esküjükhöz, kitartanak mellette, ezért a kormány az eredménytől függetlenül kitart a béke mellett – nyilatkozta a miniszterelnök. De hogy meddig tartanak ki, szerinte függ attól is, hogy mekkora támogatottságot kapnak.

Nekünk is fel kell tankolnunk, nekünk is kellenek fegyverek, idézőjelbe. Nem ahhoz kell erős most, hogy részt vegyünk a háborúba, szembe menni vele, ahhoz kell erő.

Egy a tábor, egy a zászló

A behatolások leginkább azért lehetségesek, mert koalíciós kormányok vannak Nyugat-Európában – folytatta Orbán, de itt

egy a tábor, egy a zászló

– tette hozzá. Azt látja, hogy az unióból érkező nyomásnak a kivédését kitanultuk, de a NATO egy nehezebb ügy.

Azt látom, hogy nekünk ki kell maradni abból az akcióból, amit a NATO úgy hív, hogy a NATO ukrajnai akciója. Ha ezt nem tesszük meg, átadjuk szuverenitásunkat és akkor nem tudunk kimaradni a háborúból. Ezt le kell tárgyalnunk a leendő főtitkárral. Nekünk jogunk van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez.

Még a baloldali szavazók nagy része is magánál van

Még a baloldali szavazók nagy része is magánál van, nem akarják, hogy az ország háborúba keveredjen. Csak a vezetőik akarják ezt

– állapította meg a miniszterelnök. Háborúpárti médiát is lát Orbán. Szerinte Magyarország ma azért tud elleállni, mert felépítettünk egy védelmi rendszert.

Mennyire elszánt a Nyugat?

Kérdezték a miniszterelnököt. Orbán szerint csak a vak nem látja, hogy egy háborús pszichózis van Európában.

Figyelem ezeket a szerencsétlen magyar baloldaliakat, ők is őrlődnek vele. Azt csinálják, mint a migrációval, hogy ez nem olyan veszélyes. A fészkes fenét nem.

Orbán szerint ha valaki visszanéz és értékeli, hogy két év alatt honnan hova jutottunk, akkor látnia kell, hogy közvetlen háborús veszély van. Azt látja, hogy próbálják elhallgattatni a békepártiakat. Hozzátette, hogy az oroszok nem egy futottak még ország.

Nem szabad rángatni az oroszlán bajuszát

– mondta Orbán.

„A lehetőségink véghez közeledünk”

Most már a végén vagyunk, a lehetőségink véghez közeledünk. Minden háború előkészítésében volt egy ilyen pont – állapította meg Orbán Viktor. Szerintem nagyon közel vagyunk a háború kezdetéhez – tette hozzá a miniszterelnök. A miniszterelnök szerint minden nap fogy a remény, hogy ezt a háborút meg lehet állítani.

De a hétvégén kapunk egy esélyt. Aztán jön az amerikai választás.

Minden héten Kossuth Rádió

Orbán Viktor a kampányidőszakban már minden héten interjút ad a Kossuth Rádiónak. A múlt héten azt állította, hogy a háború miatt jár be mostanában gyakrabban a közrádióba. Az biztos, hogy a beszélgetés nagy része a háborúról szólt, az önkormányzati választás például egyáltalán nem került szóba egy héttel ezelőtt. Fél 8-tól kiderül, hogy a mai napon ezzel kapcsolatban mond-e valamit a miniszterelnök.

Olvasói sztorik