Belföld

Pénteken 16 óráig mondhatnak le a képviselőjelöltek és a polgármesterjelöltek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Pénteken 16 óráig mondhatnak le a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán induló jelöltek; az ezt követően bejelentett lemondások nem alkalmasak a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavaztok érvényesnek számítanak.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölt kiesik, ha a magyarországi szavazás megkezdése előtt a központi névjegyzékből törik, elveszíti a választhatóság jogát, vagy a jelöltet állító jelölőszervezetet törlik a jelölőszervezetek, listák nyilvántartásából. Kiesik a jelölt akkor is, ha június 7-én (pénteken) 16 óráig a jelölésről írásban lemond.

A kiesett jelölteket törölni kell az egyéni szavazólapokról, vagyis „lehúzzák” őket a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Fontos szabály azonban, hogy a péntek 16 órai határidőt követően benyújtott lemondás nem alkalmas a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavazatok érvényes szavazatnak minősülnek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik