Belföld

Karácsony Gergely: Száz százalék, hogy nem leszek miniszterelnök-jelölt 2026-ban

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A mi lett volna, ha egy érdekes kérdés, a mi lesz pedig egy fontosabb kérdés

– foglamazott Karácsony Gergely, amikor a Telex arról kérdezte egy interjúban, hogy nem lett volna-e jobb ötlet nem a DK és az MSZP listáján indulni az önkormányzati választáson. Karácsony úgy fogalmazott, hogy azokkal az emberekkel akart együtt indulni, akikkel az elmúlt öt évben sikerrel együttműködött. Kiemelte, hogy lett volna itt helye a Momentumnak is, de szerinte Donáth Annáék „országos politikai okok miatt” választottak külön utat, amit egyébként sajnál.

Elmondta, hogy akkor sem fordítana hátat a DK-nak és az MSZP-nek, ha az új pártoknak köszönhetően nélkülük is többséget tudna szerezni a Fővárosi Közgyűlésben. „Nekem azok az emberek, akika listán vannak, Szaniszló Sándor, Tüttő Kata az elmúlt öt évben a kollégáim voltak. Én nem DK-ban, meg MSZP-ben gondolkozok, nekem konkrétan ezek az emberek voltak a szövetségeseim. Én nem tudok ezekre az emberekre ilyen típusú pártpolitikai mezben nézni” – fogalmazott, Magyar Péterékkel kapcsolatban pedig azt mondta,

Értem azt, hogy sokan azért akarják a Tisza Pártot támogatni az európai parlamenti választáson, hogy lerombolja az ellenzéket és a kormányt egyszerre. De a Fővárosi Közgyűlés egy olyan hely, nem rombolni kell, hanem építeni. Úgyhogy inkább egyelőre abban bízok, hogy a többséghez nem kell majd a Tisza párt.

Reagált azokra az újra meg újra megjelenő vádakra is, hogy a DK-MSZP-P listáján sokak által kifogásolt, a volt szocialista kurzusból megismert szereplők is helyet kaptak. A főpolgármester szerint a szövetség nagy, a lista pedig hosszú, továbbá megosztotta azt is, hogy voltak olyan nevek, akikről a koalíciós partnerek pontosan tudták, hogy befutó helyen nem szeretné őket látni.

Megismételte, hogy vele csak az nem tud együttműködni, aki nem akar, az ajtó nyiva áll például Vitézy Dávid előtt is, aki most épp a pozíciójára tör. „Én csapatjátékos vagyok, és csapatként dolgozni képes emberekkel tudok együttműködni. Dávid most nem azt az arcát mutatta, de hát fene tudja” – fogalmazott. A főpolgármester szerint a kormány közben lehet, hogy mégis úgy döntött, hogy elengedi Vitézy vagy Szentkirályi Alexandra visszaléptetését, abban viszont biztos, hogy ez volt az eredeti terv. Ezzel együtt még mindig nem zárja ki teljesen, hogy kettejük közül valaki kiszáll a versenyből vasárnapig. Szerinte annak is köszönhető, hogy a mérések szerint kényelemesen vezet a kihívói előtt, hogy a budapestiek azt gondolják, amit ő: hogy a kormánnyal konfliktust kell vállalni, de ha úgy adódik, az együttműködésre is hajlani kell.

A beszélgetés egy pontján felvetődött, hogy – a vasárnapi eredményektől függetlenül – lesz-e Karácsonyból miniszterelnök-jelölt 2026-ban, és ha nem, miért kampányol vidéken Dobrev Klárával. Karácsony kijelentette, „2026-ban száz százalék, hogy nem, és nincsenek ilyen terveim hosszabb távon se”, a vidéki helyszínekkel kapcsolatban pedig azt mondta, nem ment kampánykörutakra, két helyen járt csupán a főváros száz kilométeres körzetén belül. Olyan helyeken, ahol nagyon fontosnak tartja, hogy a jelenlegi ellenzéki polgármesterek újra nyerjenek.

A vasárnapi fővárosi választással kapcsolatban azt mondta, bár szeretné, hogy a Tisza Párt nélkül is meglegyen a közgyűlési többség, lehetetlen megmondani, hogyan fognak szavazni az emberek.

A Budapestiek három százaléka tudja csak, hogy van fővárosi közgyűlési listás szavazás. Magyarán a legtöbb szabad választópolgár a választófülke magányában fog rádöbbenni, hogy van még egy szavazólap.

Kapcsolódó
Szentkirályi Alexandra: Nem én találtam ki a bébi Gyurcsány kalandjai-kampányt
A Fidesz főpolgármester-jelöltje olyan interjút adott, amiben több mint két tucatszor hangzott el Gyurcsány Ferenc neve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik