Belföld

Évekig pereskedett az önkormányzattal az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje Budakalászon

Budakalászi Önkormányzat
Budakalászi Önkormányzat
Az ellenzék támogatásával induló Lázár Péter 2016 óta bérleti szerződés nélkül használt egy önkormányzati tulajdonú, 123 négyzetméteres házat, emiatt 21 milliót követel tőle Budakalász, amelynek vezetésére másodszor pályázik. Lapunknak azt mondta, az évek során mintegy húszmilliót költött az ingatlanra, mivel korábban ígéretet kapott rá, hogy megvásárolhatja. Az önkormányzat időközben pert is nyert a jelölttel szemben, aki beteg gyermeke miatt került nehéz helyzetbe, és továbbra is vitatja a település eljárását.

Jogosulatlan lakáshasználóként éveken át pereskedett az önkormányzattal Lázár Péter budakalászi polgármesterjelölt, aki egy helyi lokálpatrióta egyesület mellett a Momentum-LMP-DK-Jobbik-MSZP-Párbeszéd választási koalíció támogatását is élvezi.

Lázár Péter 2011-ben nyerte el a 123 négyzetméteres lakóház bérleti jogát az önkormányzattól. Noha a bérleti szerződése 2016-ban lejárt és az akkori fideszes önkormányzat nem újította meg, Lázár mégsem költözött ki az ingatlanból, és az önkormányzat szerint a lakáshasználati díjat sem fizette meg. A helyi közéletben már korábban is aktív polgármesterjelölt az önkormányzat szerint 21 milló forint hátralékot halmozott fel.

A jogszerűtlen lakáshasználat ügyében 2018-ban indított pert az akkor még Rogán László vezette fideszes önkormányzat, de maga Lázár is perelt, mivel vitatta az önkormányzat követelésének jogosságát. A pereket végül – állítása szerint – összevonták, és 2021-ben az önkormányzat javára döntött a Szentendrei Járásbíróság.

A jogerőssé váló ítélet 2022-ben arra kötelezte Lázár Pétert, hogy a családjával együtt harminc napon belül költözzön ki, és fizesse meg a városnak járó elmaradt díjakat.

Lázár Péter hivatalosan április elején adta át az ingatlant, azaz nagyjából egy hónappal azelőtt, hogy a Nemzeti Választási Iroda polgármesterjelöltként és képviselőjelöltként nyilvántartásba vette őt.

Deák Ferenc jegyző lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a hátralékba került bérlő és polgármesterjelölt ügyében nem névazonosságról van szó. Deák azonban azt is hozzátette, hogy a polgármesterjelölt 21 milliós tartozásáról végül részletfizetési megállapodást kötöttek, és az első részlet nemrég meg is érkezett a budakalászi önkormányzat bankszámlájára.

Lázár Péter nem az idén indul először a polgármesteri székért. 2019-ben – miután az akkori önkormányzat beperelte az önkényes lakáshasználat miatt – független polgármesterjelöltként indult. Akkor a szavazatok nem egészen tíz százalékát sikerült elnyernie, amivel a három jelölt közül utolsóként végzett. Az agglomerációs városban a Fidesz akkor nem tudott újrázni, de a peres ügy tovább folytatódott.

Budakalászon időközben alaposan átrajzolódtak a helyi viszonyok. Az idén a polgármesteri helyért összesen négy jelölt indul:

  • A 2019-ig a Fidesz színeiben polgármesterként működő Rogán László a Tegyünk Együtt Kalászért Egyesület (TEKA) színeiben indul újra.
  • Lávinger Ildikó, a Fidesz-KDNP és egy másik helyi szervezet, az Egy Szívvel Kalászért Egyesület (ESZKE) jölölésével indul.
  • A jelenlegi polgármestert adó helyi civil szervezet, a 2011 Egyesület a leköszönö városveztő helyett egy új polgármesterjelöltet, Forián-Szabó Gergely jelenlegi alpolgármester indítja,
  • Lázár Péter pedig egy negyedik helyi szervezet, az Otthonunk Budakalász Egyesület (OBE), valamint a Momentum-LMP-DK-Jobbik-MSZP-Párbeszéd támogatását élvezi.

A lakáshasználattal és az önkormányzattal folyatott peres ügyével kapcsolatban kerestük Lázár Pétert, aki a 24.hu érdeklődésére előbb telefonon, majd levélben ismertette az álláspontját. Szerinte a vita abból adódott, hogy a korábbi fideszes önkormányzattól szóbeli ígéretet kapott arra, hogy megvásárolhatja az ingatlan, amit a szerződés lejártakor megtagadtak tőle, közben azonban állítása szerint mintegy húszmillió forint értékben fejlesztéseket hajtott végre az ingatlanon: épített kerítést, egy harminc méteres fedett kocsibeállót, egy ötven négyzetméteres teraszt, felújította a vizesblokkot, kicserélte a fűtésrendszert, nyolcvan négyzetméteren álmennyezetet is épített – sorolta.

Ma már másképp csinálnám ezt az egész hadakozást az önkormányzattal, bele se kezdenék, merthogy a hatalommal szemben nem nyerhet senki

– mondta lapunk kérdésére a polgármesterjelölt, hozzátéve: arculcsapásként érte, amikor a korábbi fideszes vezetés nem újította meg a lakásbérleti szerződését, és kérése ellenére nem fizette meg az ingatlanon végrehajtott fejlesztéseinek értékét. Lázár azt állítja, hogy a 2019-ben győztes, 2011 Egyesület által vezetett önkormányzattal is megegyezésre törekedett, de nem járt sikerrel.

A polgári pert szerinte egy formai hiba miatt veszítette el, de már az ítélet jogerőssé válása előtt jelezte, hogy vállalja felelősséget, a megváltozott személyi körülményeire tekintettel – gyermekét időközben gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizálták – türelmet és részletfizetési lehetőséget kért. Utóbbit az új önkormányzattól többszöri kérelme ellenére sem kapta meg, egészen mostanáig. Lázár a lapunknak küldött levelében hangsúlyozta, a hátraléka törlesztését annak ellenére kezdte meg, hogy annak összegét továbbra is vitatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik