Belföld

Elmarasztalta az NVB a fideszes polgármestert

MTI / Vasvári Tamás
Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva (Fidesz-KDNP) polgármester beszél az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) hivatalos megnyitóján Sukorón 2023. július 12-én.
MTI / Vasvári Tamás
Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva (Fidesz-KDNP) polgármester beszél az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) hivatalos megnyitóján Sukorón 2023. július 12-én.

Megsértette a választási eljárásról szóló törvény 2. § (1) bekezdés c) és e) pontjait Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva polgármesterjelölt (FIDESZ-KDNP) azzal, hogy 2024. május 15-én Sukorón a Fiatalok Háza átadó ünnepségén iskolás gyermekeket kampányeszközként használt fel – ez áll a Nemzeti Választási Bizottság május 24-én kelt határozatában. Az NVB eltiltotta Sukoró kormánypárti vezetőjét a további jogsértéstől.

Az esetről az önkormányzati választáson induló egyik helyi, egyéni listás jelölt, Szűts András Krisztián tett bejelentést. A Fejér Vármegyei Területi Választási Bizottság a kifogását elutasította, ám fellebbezése nyomán az ügy az NVB elé került.

Az NVB határozatában az szerepel, hogy a bejelentő szerint „2024. május 15-én reggel 8 és 9 óra között az első tanítási óra helyett, tanítási időben a Székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola Sukorói Tagiskolája tanulóit a szülők előzetes tájékoztatása és hozzájárulása nélkül kiterelték a Fiatalok Háza sajtónyilvános átadó ünnepségére, ahol Dr. Molnár Krisztián Fejér vármegyei listás jelölt (FIDESZ-KDNP) (a továbbiakban: Fejér vármegyei közgyűlés elnöke), Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva polgármesterjelölt (FIDESZ-KDNP) (a továbbiakban: polgármester) beszédet mondott. Jelen voltak még a FIDESZ-KDNP helyi önkormányzati képviselőjelöltjei is. Kiemelte, hogy az esemény tanítási időben történt, amikor a gyerekeknek kötelező volt az oktatáson való részvétel, illetve a szülők tudta és hozzájárulása nélkül vitték ki az iskolából és használták fel őket kampánycélokra.”

Az NVB határozata ellen a Kúriánál lehet bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet benyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik