Belföld europoli

Dobrev Klára: Az uniós támogatások felfüggesztésének egyetlen felelőse Orbán Viktor

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd listavezetője szerint akkor kell kifizetni Magyarországnak az uniós pénzeket, ha azokat Mészáros Lőrinc már nem tudja ellopni. Dobrev Klára az interjúnkban nem árulta el, hogy támogatná-e Ursula von der Leyen újabb elnökségét, mert szerinte senki nem kaphat előre egy biankó csekket. Úgy látja, az EP mostani többsége megmarad, és az európai politika balra tolódik. A DK három ügyet kommunikál sikerként, és szerinte ezek akkor is fontosak, ha nincs konkrét következményük.

Tegyünk egy kísérletet arra, hogy – mivel ön az európai parlamenti választáson listavezető, és öt éve EP-képviselő – alapvetően az uniós ügyekről beszéljünk. Meg kell kapnia Magyarországnak azokat a pénzeket, amelyeket a feltételességi mechanizmussal befagyasztottak?

Meg kellene kapnia. De a magyar embereknek, az önkormányzatoknak és a kis- és középvállalkozásoknak kell megkapniuk, nem Mészáros Lőrincnek.

Ez viszont azt is feltételezi, hogy előbb-utóbb fel kell oldani ezeket a pénzeket.

Amint a magyar kormány garantálja, hogy nem lopja el, és nem Mészáros Lőrinc gazdagodik belőle, hanem a magyar kis- és középvállalkozások, fel kell oldani, igen.

Viszonylag konkrét feltételeket szabott a többi miniszterelnök a pénzek feloldásához. Ezek a feltételek elegendők ahhoz, hogy ne Mészáros Lőrinchez kerüljenek a pénzek?

A DK be is nyújtotta a teljes javaslatcsomagot az Országgyűlésnek. Ha azokat elfogadták volna, már dőlne a pénz. De nem fogadták el, így annak, hogy a pénzek nem jönnek, egyetlen ember az oka, Orbán Viktor.

Ha a magyar kormány teljesíti a feltételeket, akkor ezt a pénzt ki kell fizetni?

Természetesen, ezt hívják jogállamnak. Ettől persze még ez nem lesz Kánaán, és az Orbán-rendszert leváltani is Magyarországnak kell.

Az Európai Bizottság az év végén jóváhagyta, hogy a magyar kormány az igazságügyi reform elfogadása után hozzáférjen nagyjából tízmilliárd eurónyi forráshoz. Ezt az úgynevezett horizontális feljogosító feltételek blokkolták, a bizottsági döntés szerint ezeknek már megfelelünk. Rendben van ez?

A jogszabályoknak meg kell felelni, és az Európai Bizottság úgy látta, hogy a jogszabályoknak így már megfelel. Szerintem nekünk, magyar állampolgároknak az a legfontosabb, hogy ezeket a pénzeket mire költjük.

2010 után soha nem látott pénzeső jött Magyarországra az uniós pénzekből. Ehhez képest, ha megnézi, a magyar fizetések kevesebbet érnek, a nyugdíjak kevesebbet érnek, az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság, a műemlékvédelem rosszabb állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a hihetetlen mennyiségű pénz, amely az Európai Unióból érkezett, nem a gazdaság fejlődését szolgálta.

Ezért fontos, hogy azokat a pénzeket, amelyek Magyarországnak járnak, nem költi el senki, hanem olyan olyan feltételekhez kötik, hogy azok ne Tiborcz, Mészáros, Garancsi gazdagságát, hanem a magyarok életszínvonalát gyarapítsák. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor ezek a források a magyar emberekhez fognak kerülni.

A tízmilliárd eurónál nem ez volt a feltétel, hanem az igazságügyi reform. A bizottság azért blokkolta ezeket a pénzeket, mert a meglátása szerint a magyar igazságügyi rendszer nem volt teljesen független a kormánytól, és ezzel nem felelt meg az EU alapértékeinek. Az igazságügyi reform elfogadása után a bizottság úgy látta, hogy ezeknek az alapértékeknek már megfelelünk. Jól látták?

Erre az előző válaszom első két mondatában válaszoltam.

Szajki Bálint / 24.hu

Én nem éreztem így.

A bizottság és a jogászai úgy ítélték meg, hogy ez jogszerű megoldás. Mi, magyarok viszont jogosan érezzük úgy, hogy ezek a pénzek továbbra sem Magyarországot fogják gazdagítani.

Az Európai Parlament úgy döntött, hogy a tízmilliárd euró felszabadítása miatt beperli a bizottságot. A képviselők nem látták indokoltnak, hogy a pénzeket elérhetővé tették. Azon a szavazáson, amelyen a parlament felkérte az EP vezetését, hogy pereljen, a Demokratikus Koalíció képviselői tartózkodtak.

Az Európai Parlament álláspontja szerint az Orbán-rendszer továbbra sem garantálja, hogy ezek a pénzek a magyar emberekhez kerülnek, és ez egy valós aggály. A szavazáson azért nem vettünk részt, mert nem tudtunk elmenni. Mielőtt lehetőséget adnánk Orbánnak a hazug propagandájára, hogy ki miatt nem jönnek a pénzek, lassan mondom, hogy ő is megértse: az európai uniós támogatások felfüggesztésének egyetlen felelőse van, Orbán Viktornak hívják. Egyetlen módon lehet ezeket a pénzeket hazahozni: ha Orbán és a rendszere abbahagyja a lopást.

Azért nem vettek részt a szavazáson, hogy a kormányközeli média ne mondja utána azt, hogy ismét a magyarok pénzeinek befagyasztására szavaztak?

A mi álláspontunk ebben az első pillanattól világos: Orbán Viktor és rendszere nem garantálja, hogy az európai uniós források a magyar emberekhez kerüljenek. Ellopják ezeket a pénzeket. Ebben nem kell mismásolni. Mi folyamatosan szoros kapcsolatban vagyunk a választókkal, és az a tapasztaljuk, hogy drámai helyzetben van az ország, aminek az oka a rossz kormányzás.

Az uniós pénzügyi kényszerítő eszközök használata ambivalens ügy lett a magyar politikában, nem mindenki és nem mindig vállalja fel ezeknek a támogatását. Ez a per egy lehetőség lett volna, hogyha valaki szerint ezeket a pénzeket továbbra is ellopják, akkor ismét visszatartsák azokat. Önök mintha ezt gondolnák, mégsem szavazták meg.

Végignézheti az összes szavazásunkat. A Demokratikus Koalíció rendkívül következetes abban, hogy mi vagyunk az Orbán-rendszer legádázabb ellenfele. Aki szerint ebben brüsszelezni kell, vagy kettős mércét lát, esetleg Brüsszel a hibás azért, mert Orbán lop, az egyszerűen nem a rendszer ellenzéke, hanem mentségeket keres a kormánynak.

Ha valaki azt mondja, hogy a magyar embereknek többet árt, ha a pénzek nem jönnek, mint amennyire a rendszernek fáj, az már kiegyezés?

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik