Belföld

Závecz: Fidesz 45, Tisza 27, DK-MSZP-Párbeszéd 11 százalék

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Május végén a Fidesz–KDNP vezeti a pártok EP-lista versenyét, a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártokat támogatja. A második helyen a Tisza Párt áll 19 százalékkal, a harmadik a DK–MSZP–Párbeszéd listája 9 százalékos támogatottsággal. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 2–2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik is 1–1 százalékon állt május végén, derül ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából, amelynek adatait az intézet kedden juttatta el a 24.hu-hoz.

A részvételüket biztosra ígérők és az EP-listák között választani tudók körében

a Fidesz-KDNP 45 százalékot ér el, a Tisza Párt 27 százalékos, a DK–MSZP–Párbeszéd lista pedig 11 százalékos.

E pártokon kívül – a statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve – az adatfelvétel idején két párt tűnik még esélyesnek arra, hogy legyenek EP-képviselői. A Mi Hazánk a biztos listaválasztók 5 százalékát tudhatja maga mögött, köszönhetően annak, hogy támogatóinak az átlagosnál nagyobb a részvételi hajlandósága. Ezzel szemben a Momentum táborának az átlag alatt marad az aktivitása, s így 4 százalékot érne el. A Kétfarkú Kutya Párt 3, az LMP 2 százalékos ebben a körben.

Ezen adatok alapján

  • a Fidesznek 11 mandátuma lenne,
  • a Tisza Pártnak 7,
  • a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek 2,
  • a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe.
  • Ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, az feltehetően a Tisza Párt mandátumszámát csökkentené eggyel.

Ugyanakkor az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentős mértékben befolyásolhatja az erőviszonyokat. Amíg a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum hívei körében a részvételi hajlandóság 53, illetve 42 százalékos, addig a Mi Hazánk táborában 66, a Fidesz–KDNP támogatói között 62, a Tisza Párt szavazói körében 60 százalék ígéri, hogy biztosan ott lesz június 9-én.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2024. május 24. június 2. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik