Belföld

Orbán Viktor: Két nő kezében vagyunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Európai Bizottság mindenben kudarcot vallott, a háborútól a migrációig, most szülessen újra a jobboldal, Meloni és Le Pen egyezzen meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Il Giornale című jobboldali olasz napilapban kedden megjelent interjúban.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a Fidesz csatlakozni akar az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához, amelynek elnöke Giorgia Meloni.

Tudatában vagyunk, hogy vannak kérdések, amelyek megosztanak bennünket, de Giorgiával évek óta ismerjük egymást, és kormányszerepben nagyon jól dolgozik

– utalt Orbán Viktor arra, hogy a Meloni vezette olasz jobboldal 2022 óta kormányoz az országban. Megjegyezte, hogy az ECR egyes pártjaival is léteznek nézetkülönbségek, például az ukrajnai háború értékelésében. Az Olasz Testvérek (FdI) elnökéről, Meloniról azt mondta, hogy olyan keresztény, aki szereti saját hazáját. “Most jelentős szerepet kapott Európában, és sok függ majd a döntéseitől” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta: az EP-választásoktól a demokrácia megerősítését és egy új jobboldali többséget vár. Hozzátette, hogy ezzel egy időben a jobboldal újjászületésére van szükség Európában.

A jobboldali pártoknak együtt kell működniük, két nő kezében vagyunk, akiknek megállapodásra kell jutniuk

– utalt Giorgia Melonira és a francia jobboldali Nemzeti Tömörülést (FN) vezető Marine Le Penre.  

Ami a másik európai frakciót, az Identitást és Demokráciát (ID) illeti, melynek az RN, valamint a Matteo Salvini vezette Liga párt is tagja, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy több lehetőséget mérlegelnek, a többi között egy nagy európai jobboldali csoportot is. “Elsőként az számít, hogy hasznosan cselekedjünk Európáért” – szögezte le Orbán Viktor. Az interjúban, amelyet Francesco Giubilei a Nazione Futura konzervatív szervezet vezetője készített, Orbán Viktor úgy vélte, az Európai Unió “zsarolási eszközöket” használ, Olaszország esetében gazdasági-pénzügyi nyomásgyakorlással a magas államadósság miatt, Magyarországgal szemben pedig a gender és a migrációs politika miatt.

“Politikai ügyről van szó, semmi köze a jogállamisághoz. Mi ellenállunk, stratégiánk van szuverenitásunk megvédéséhez. Olaszország más, mivel Olaszország nélkül nem lehet Európai Unió, de mi tízmilliós lakosú ország vagyunk. A mi harcunk Brüsszel föderalizmusával szemben azonban példa lehet számos más európai nemzet számára” – mondta Orbán Viktor.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kiemelte, hogy a háború válaszúthoz érkezett: “vagy elszigeteljük a konfliktust és diplomáciai utat találunk, vagy még inkább elmélyülünk a háborúban”. Hozzátette: “ha megengedjük Ukrajnának, hogy az Olaszországtól szállított fegyverekkel Oroszországot támadja, annak következménye lesz erős orosz reakcióval, és a NATO bevonása egy lépésnyire kerül”.  Kudarcosnak nevezte az EU stratégiáját, amely nem veszi észre, hogy “a tűzzel játszik”. Megjegyezte, hogy az európai lakosság békét akar és nem háborút, “ami nem lehet politikai játékszer”. Úgy vélte, Donald Trump korábbi amerikai elnök újraválasztása hozhat fordulatot, mert ha “Trump és az EU akarná, a háború huszonnégy óra alatt véget érne”.

A Magyarországon házi őrizetben levő, az olasz Zöldek és Baloldal Szövetségétől (AVS) az EP-be jelölt antifa aktivistáról, Ilaria Salisról Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyarok szeretik az olasz hölgyeket, “azt nem szeretik viszont, amikor egy külföldi Magyarországra jön bűncselekményt elkövetni, és magyar állampolgárokat ver meg”.

Orbán Viktor úgy vélte, “a liberális óceánban egyetlen konzervatív sziget van, és az Magyarország”, olyan szabadságsziget, ahol lehet bírálni a gendert, a migrációs politikákat és a háborúkat következmények nélkül.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik