Belföld

Kevesebb alpolgármestert akar a Mi Hazánk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
„A DK fővárosának minősülő” Újbuda példájára hivatkozva módosítaná a törvényt Novák Előd.

A Mi Hazánk maximalizálná az alpolgármesterek számát. Novák Előd a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényt úgy módosítaná, hogy a jövőben egy képviselő-testület legfeljebb összesen három alpolgármestert választhasson. A politikus „a DK fővárosának minősülő” Újbuda példájára hivatkozva nyújtotta be javaslatát. Szerinte arra a szivárványkoalíciók pozícióéhsége, a gátlástalan klientúrabővítés miatt van szükség.

Azt írta, Újbudán a korábbi kettő helyett már öt alpolgármester lenne az önkormányzati választás után, hogy egyben tudják tartani az ötpárti koalíciót. Erre abból következtetett, hogy a főváros legnépesebb kerületében a mostani ciklus elején is rögtön megduplázták az alpolgármesterek számát. A Mi Hazánk ennek gátat akart vetni, de módosító javaslatát senki nem támogatta (a Fidesz képviselői sem), önkormányzati képviselőként 2019-ben egyedül ő szavazott nemmel László Imre polgármester előterjesztésére.

A törvényi maximumban határozták meg Újbuda rekordszámú alpolgármesterének fizetését, és a négy alpolgármester csak tanácsadókra 336 millió forintot költött, tette hozzá. A Mi Hazánk szerint az Újbudán és sok más helyen törvényi maximumra emelt önkormányzati adók helyett csökkenteni kellene a luxuskiadásokat, az alpolgármesterek számát, a politikai apparátust, a tanácsnoki kifizetőhelyeket. A párt a szaporodó önkormányzati cégeket összevonná, a cégvezetők prémiumát megszüntetné.

A jelenlegi szabályozás  szerint egy megyei jogú város polgármestere, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere havonta 1 millió 300 ezer forintra jogosult, a képviselő-testület állapítja meg az alpolgármesterek fizetését, a polgármesteri illetmény 70–90%-a közötti összegben.

Kapcsolódó
Választás 2024: Novák Előd Orbán pitbulljának nevezte Kubatovot
A Mi Hazánk elleni lejárató kampány miatt fordult a kormányfőhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik