Belföld europoli

Toroczkai László: Akár két éven belül széteshet a Fidesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Új európai pártcsaládot készül alakítani a német AfD vezetésével Toroczkai László, aki szerint időben kiderült, ki van az ellenséggel, és ki nem. Magyar Péter elbizonytalanította a Mi Hazánk szavazóit, de a pártelnök szerint ők idővel visszatérnek. Toroczkai úgy látja, hogy beindult egy erodálódási folyamat a Fideszben, ami két éven belül felemésztheti a kormánypártot, és akkor egyedül maradhatnak a nemzeti oldalon. Mint mondta, a huxit jelenleg katasztrofális következményekkel járna, de ha a Mi Hazánk kormányozna, hat év alatt meg tudnák erősíteni a nemzetgazdaságot annyira, hogy népszavazáson lehessen dönteni a kilépésről. Interjú a Mi Hazánk Mozgalom elnökével, aki szimbolikusan pártja EP-listáját is vezeti.

Két éve tagja az Országgyűlésnek a Mi Hazánk. Ciklusfelezőnél járunk: hogy értékeli az eddigi parlamenti munkát?

Egyrészt szerintem az a mai parlamenti rendszerben komoly teljesítmény, hogy el tudtunk érni a magyarság, az emberek számára komoly eredményeket, például megakadályoztuk az általános kútregisztrációt, ami általános kútadóhoz, vízkivételi járulékhoz vezetett volna, és ami ellen kizárólag a Mi Hazánk Mozgalom tiltakozott. Ez egy rendkívül veszélyes terv volt nemcsak azok számára, akik rendelkeznek mondjuk fúrt vagy ásott kutakkal, hanem az élelmiszer-infláció miatt mindenkinek nagyon súlyos következményekkel járt volna. Körbejártam akkor is az országot, vidéki piacokon kampányoltunk ellene, és a tagságunk áldozatos munkájának köszönhetően közel 70 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. Végül a Fidesz meghátrált, hiszen a szavazóbázisa pont azokon a vidéki kistelepüléseken van, ahol mi kampányoltunk.

Ezt tartja a legkomolyabb eredményüknek az elmúlt két évben?

Azt gondolom, hogy az elmúlt két év legfontosabb parlamenti eredménye volt a részünkről, mert nagyon súlyos következménye lett volna mindenki számára, nem beszélve arról a több százezer tanyasi lakosról, akiknek az életét teljesen ellehetetlenítette volna, hiszen ott nincs vezetékes víz, nincs is más vízkivételi lehetőség. Ahhoz is kötötte volna a kormány ezt a tervet – persze az unióra hivatkozva –, hogy vízmintát kell biztosítani, és hogyha nem megfelelő a víz minősége, akkor a kutat be kell temetni. A másik nagyon fontos dolog, hogy elsőként léptünk, amikor a kormány az elszámolással kapcsolatban megpróbálta átverni a napelemeseket. Akkor egy nap alatt 400-an csatlakoztak ahhoz a felhívásunkhoz, hogy pertársaságot alapítunk, és biztatási kár címén bepereljük az államot, de a kormány meghátrált. Úgyhogy két ilyen eredmény volt, akadtak kisebbek is, de azt azért hozzá kell tennem, hogy

nagyon nehéz egy hatfős frakcióval a fideszes kétharmados gőggel szemben politizálni.

Illetve talán most vannak derűlátásra okot adó jelek a készpénzhasználat alkotmányos védelmével kapcsolatban: egyelőre annyi történt, hogy az igazságügyi bizottságon átment a javaslat, senki nem szavazott ellene, és így a plenáris ülés elé kerülhet.

Súlyos megélhetési válság jegyében telt az elmúlt két év. A nemzeti radikális pártok jellemzően ezekben a válságidőszakokban erősödnek meg, a Mi Hazánknak viszont nem jött össze az áttörés. Miért?

Én nem gondolom, hogy nem jött össze. Az év elején, január–február környékén 10 százalékon mértek minket.

Mohos Márton / 24.hu

Stabilan harmadikak voltak a pártrangsorban.

Stabilan a harmadik helyen voltunk, ami szerintem egy óriási eredmény, hiszen elképesztő túlerővel állunk szemben, és hogyha 10 százalékot mérnek nekünk ezek a nagy közvélemény-kutató cégek, akkor az azt jelenti, hogy a valóságban jóval erősebbek vagyunk. Hiszen 2–3 százalékra mértek minket, amikor közel 6 százalékkal jutottunk a parlamentbe. Tehát én azt gondolom, hogy teljesen reális, hogy 10–15 százalék között álltunk most év elején.

Most viszont már nem mérik 10 százalékra a Mi Hazánkat.

Hát most nem mérik annyira, de azért 5 és 8 százalék közötti eredmények vannak. Nyilván az elmúlt hónapokban egy totális politikai átrendeződés zajlik, van egy zavar a politikai rendszerben, de a Mi Hazánk folyamatosan, fokozatosan és egyenletesen erősödött. Nulla százalékról sikerült az elmúlt évek alatt eljutnunk oda, hogy 10–15 százalékos párt voltunk az év elején, ezt igenis nagyon nagy eredménynek tartom. Mindössze két év alatt a felmérések szerint minimum megdupláztuk a szavazótáborunkat, és a választások után, 2022-ben volt olyan időszak, amikor azt mérték, hogy a második legerősebb párt voltunk a Fidesz után, még a DK-t is meg tudtuk előzni. Azért egy dolgot ne felejtsünk el: jelenleg három olyan párt van, amely az országban mindenhol képes volt listát állítani, minden vármegyében és a fővárosban is: a Fidesz-KDNP, a DK (Budapesten az MSZP-vel és a Párbeszéddel – a szerk.), illetve a Mi Hazánk Mozgalom. Ez azt jelenti, hogy ez a három párt az, amelyik komoly, kiépített szervezeti hálóval rendelkezik. Nincs ma más politikai erő, ez a három politikai erő van. Úgyhogy tulajdonképpen mi a kitűzött céljainkat abszolút mértékben el tudtuk érni, és mindezt úgy, hogy a Fidesznek és a DK-nak összehasonlíthatatlanul, sokkal több pénze és médiafelülete van, mint nekünk, akik még a Facebookról is törölve, cenzúrázva vagyunk.

Tehát úgy látja, ki tudták használni az elmúlt két év egymásra rakódó válságait?

Abszolút ki tudtuk használni, hiszen, még egyszer mondom, minimum megdupláztuk a szavazótáborunkat.

Legalábbis ez volt igaz januárig. Ugye önök is a harmadik út ígéretével léptek be a politikai arénába, viszont most úgy néz ki, Magyar Péternek fog összejönni, hogy a második pozícióig jut el ezzel a programmal. Miért nem a Mi Hazánknak sikerült mindez?

Magyar Péter most megzavarta a politikai képet. Nagyon érdekes volt, hogy a színre lépése utáni első hónapban, amikor egyébként még egy, a NER-hez tartozó zrt.-től kapott fizetést, már akkor, rögtön az első megszólalásával olyan volt, mintha a Mi Hazánkat vette volna célba. Most meg olyan, mintha már inkább a DK-t venné célba. Az első egy hónapja folyamatosan arról szólt, hogy a mi szlogenjeinket ismételte, folyamatosan csemegézett a programunkból. Egyrészt azt mondta, hogy se Orbán, se Gyurcsány, és ő a harmadik út. Ezzel a szlogennel hívtuk életre 2018-ban a Mi Hazánkat.

A Mi Hazánk tábora hogyan rezonált ezekre a kijelentésekre?

Biztos vagyok benne, hogy voltak és talán még most is vannak olyanok, akiket meg tud téveszteni Magyar Péter, és az ő megjelenése előtt a Mi Hazánkra szavaztak volna.

Találkozott ilyennel az országjárása során? Aki szimpatizál önökkel, de most a Tisza Pártra szavaz?

Folyamatosan járom az országot, de érdekes, hogy én nem igazán tapasztalom. Egyrészt szép számmal jönnek a fórumjaimra, de oda, azt gondolom, hogy a nagyon stabil mihazánkosok jönnek, ezért nekem nem igazán mondják, hogy őket megtévesztette volna Magyar Péter. Ilyen kérdéseket nem kapok, de azt elmondják a tagjaink, az aktivistáink, hogy az ajánlásgyűjtésnél országszerte tapasztaltak ilyet, egyelőre nem azt, hogy Magyar Péterhez átmennek, hanem hogy ingadoznak az emberek. Az elmúlt évtizedekben nem nagyon láttam annyira kiszámíthatatlan választást, mint ez a mostani. Nem tudjuk, hogy Magyar Péter igazából kicsoda, nincs programja, így azt sem tudjuk, hogy tulajdonképpen mit is akar. Annyit tudunk, hogy az Európai Néppárthoz akarnak csatlakozni, de azt, hogy mit akarnak képviselni uniós szinten vagy Magyarországon, igazából nem látjuk.

Miért bizonytalanodhattak el mégis az emberek?

Azért, mert szó szerint azokat mondta, amiket mi.

Egyszerűen lopott a programunkból.

Erre nagyon sok példát tudnék idézni, de ami a legszemléletesebb, az a nonprofit végrehajtás. Ez abszolút a mi témánk, négy évvel ezelőtt kezdtük el földeríteni a végrehajtó maffiát, amelyet mi ismertettünk meg az országgal. Schadl Györggyel már évekkel ezelőtt készítettem a YouTube-csatornámon egy beszélgetést, a szakpolitikusunk, Fiszter Zsuzsanna rengeteget dolgozott ezen az ügyön, ő dolgozta ki a nonprofit végrehajtásról szóló rendszert. Ezt egy az egyben lenyúlta Magyar Péter, aki ideig-óráig talán meg tud téveszteni embereket azzal, hogy megismétli a szlogenjeinket, a mondanivalónkat, a programpontjainkat, de nyilvánvalóan azzal is, hogy olyan tömegeket tudott kivinni az utcára, például a Kossuth térre, amilyet mi még biztosan nem tudtunk. Bár hozzáteszem, hogy az antiglobalista tüntetésünkön szintén voltak több ezren, és valahogy az a média jelentős részének figyelmét elkerülte. Az is nyilvánvalóan látszik, hogy míg minket a Facebook totálisan elhallgattat, elnyom, cenzúráz, az én nevemet leírni sem lehet, nem tudunk meghirdetni egy fórumot, ahol én pártelnökeként vagyok meghívott vendég, mert a Facebooktól retorziók érhetik a felhasználókat, addig Magyar Pétert mintha ezerrel tolná az algoritmus.

Mohos Márton / 24.hu

De miért csengenek azok a mondatok, programok, amelyekről önök is beszélnek, jobban, hitelesebben Magyar Péter szájából?

Mert nagyobb tömeget tudott kivinni az utcára. Ennyi. És ugyan nagyon sok olyan szavazóval találkozunk, akik jobban megbíznak bennünk, mint Magyar Péterben, de érthető okokból annyira elegük van már a Fideszből, hogy nem tudnak várni a mi építkezésünkre, hanem azonnal szeretnék leváltani, és Magyar Péter által látják biztosítottnak ezt a lehetőséget.

Én azt gondolom, hogy az idő ezt megoldja, és vissza fognak jönni azok a szavazók a Mi Hazánkhoz, akiket esetleg elveszítettünk.

Az elmúlt hetekben már azt tapasztalom, hogy inkább visszatérnek hozzánk.

Említette, hogy ön és párttársa is sok munkát tett abba, hogy a „végrehajtói maffiával” foglalkozzanak, emellett sokat beszéltek a különböző gyárakba telepített külföldi vendégmunkásokról is, viszont a választási kampányukban mintha nem ezeket a témákat hangoztatnák: Borvendég Zsuzsanna, a tényleges listavezetőjük arról beszélt, hogy az olyan nyugati vadhajtások ellen tervez harcolni Brüsszelben, mint a woke és társai, a plakátjaikon pedig a globalizmus-szuverenizmus szembeállítást látom megjelenni. Miért nem azokat a témákat vették elő, amelyek jobban megkülönböztethetővé teszik önöket a kormányoldaltól?

Azért van egy óriási harc jelenleg a Fidesz és a Mi Hazánk Mozgalom között. Éppen hoztam magammal egy szórólapot, amelyet most egyelőre emailen küldtek a tagjaink, még nem ért ide a posta, de három-négy napja már az egész országból kapjuk. Úgy kezdődik, hogy a Mi Hazánk valójában nem jobboldali párt, hanem Gyurcsányék érdekeit képviseli. Látszik, hogy egy országos szórást csináltak, és ha valaki elolvassa, egyértelmű, hogy a Fidesz áll mögötte. Gyurcsány embereként próbálnak feltüntetni, de még annyira sem bátrak, hogy ezt legalább egy óriásplakáton vagy a saját médiabirodalmukon keresztül csinálják. Folyik nyilván egy küzdelem a két párt között, mert szlogenjeit tekintve nemcsak Magyar Péter lopkodott az elmúlt években a Mi Hazánktól, hanem a Fidesz is nagyüzemben ezt csinálja. Még nem is volt Mi Hazánk Mozgalom, de a migrációról és a déli határkerítésről elsőként én beszéltem – ásotthalomi polgármesterként. Az elmúlt hónapokban a kegyelmi botrány volt az a pont, amikor a Fidesz tábora megroppant. Bajban vannak: minden szavazatért élethalálharc folyik. Azt látom, hogy a Fidesz most minket is megpróbál minél jobban lenyomni, mivel egyedül mi maradtunk a Fideszen kívül nemzeti párt. Én nem annyira szeretem már a jobboldal, baloldal kifejezéseket, mert ezek összekuszálódtak, kiüresedtek, de nemzeti és globalista viszont van jelenleg a világban. Mi nemzeti politikáról beszélünk, amiről rajtunk kívül egyedül a Fidesz beszél, de ők valójában mindig is a globalista érdekeket szolgálták ki, erről nagyon sokat tudok beszélni. A Mi Hazánk az egyetlen antiglobalista, nemzeti erő Magyarországon – és az összes többi párt globalista.

A Fidesz szó szerint ugyanezt mondja magáról.

Igen, de ezt nagyon könnyen tudom cáfolni tényekkel. Az egyik ilyen tény, hogy Orbán Viktor végső soron mégiscsak hozzájárult ahhoz, sőt kifejezetten támogatta, hogy megkezdjék az uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Végül azt is támogatta, hogy az Európai Unió finanszírozza Ukrajnát, és kifizesse a tagállamoknak a fegyverszállításokat. De van ennél egy súlyosabb dolog a Fidesszel kapcsolatban. Azt gondolom, hogy négy magyar politikai erő fog az Európai Parlamentbe jutni – a Fidesz, a DK, Magyar Péterék és a Mi Hazánk Mozgalom – és közülük három globalista politikát fog folytatni. Erről kellene beszélnünk, mert amit Magyar Péter és Dobrev Klára állít, miszerint június 9-én meg lehet buktatni a Fideszt, egyszerűen hazugság. A Fideszt 2026-ban lehet megbuktatni. És most azt látjuk, hogy a Fidesz globalista, atlantista frakciókba fogja küldeni a magyarok által megválasztott jelöltjeit. A KDNP-sek pedig az Európai Néppártban ülnek, amelynek a csúcsjelöltje a számunkra teljesen elfogadhatatlan Ursula von der Leyen, aki 35 milliárd euróért vásárolt SMS-ben Pfizer-vakcinákat. Oda fog beülni a kormánypárti képviselők egy része, a másik pedig valószínűleg azzal Giorgia Melonival alkot majd közös frakciót, aki még az Európai Néppártnál is atlantistább, globalista politikát folytat – például az ukrajnai háború kapcsán. A DK-ról nem is érdemes beszélni, ők nyíltan is globalisták, hiszen Európai Egyesült Államokat akarnak, Magyar Péterék pedig „zusammen” az Európai Néppártba, Von der Leyen pártjába akarnak ülni. Innentől kezdve nincs miről beszélni. Mi ezzel szemben egy antiglobalista frakciót akarunk létrehozni, és most úgy néz ki, hogy ez össze is fog jönni a német AfD vezetőivel.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik