Belföld

Orbán Balázs Németországot egy süllyedő hajónak látja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Benne van a levegőben egy, a NATO és Oroszország közötti direkt konfrontáció, ami pedig már technikai értelemben is a harmadik világháborút jelentené, a magyar kormány ezt sajnos reális forgatókönyvnek látja – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Portfolionak adott interjúban. A politikus ezt követően azonban már arról beszélt, hogy kétségesnek tartja, hogy a Nyugat meddig és mennyire fogja támogatni Ukrakjnát.

Meggyőződésünk, hogy az idő Oroszország oldalán áll,

hiszen ők átállították a gazdaságukat háborús üzemmódba – jelentette ki.

Orbán Balázs beszélt arról is, hogy a háborús infláció 7000 milliárdos pluszterhet jelent a költségvetésnek. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint „Európa részéről stratégiai hiba volt” az orosz energiahordozókról való leválás, ami miatt nőtt a kontinens kiszolgáltatottsága. – Európának az lenne az érdeke, hogy minél több helyről legyen lehetősége importálni annak érdekében, hogy versenyeztetni tudja az importőröket – jelentette ki. Hozzátette, az árak elszabadulása és az Európába korábban soha nem létező energiaszegénység megjelenése a következménye az elhibázott politikának.

Nem jó, ha odakötjük magunkat egy süllyedő hajóhoz

– mondta már Németországról, hansgúlyozva, az egyoldalú függőség problémákat okoz. – Magyarország az elmúlt években sok új helyen érdeklődést vívott ki és fontos partnerré emelkedett, és az idén számos változás lehet a nemzetközi politikai térben, amelyek mozgástér-bővülést jelentenek számunkra. Tehát kifejezetten optimisták vagyunk – mondta Orbán Balázs, aki bízik például Donald Trump győzelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik