Belföld

A magyar hatóságok rekordszámú felhasználói adatot kértek tavaly a Facebook anyacégétől

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Soha még annyi adatkéréssel nem fordultak a Facebookhoz a magyar hatóságok, mint tavaly: közel 2700 felhasználó tevékenységéről vártak tájékoztatást a Metától, igaz, a a platformszolgáltató kevesebb, mint 60 százalékban tett csak ezeknek eleget – írja a Portfolio.hu a Meta legújabb átláthatósági jelentésére hivatkozva.

Eszerint 1083 darab kormányzati adatkérést kaptak Magyarországról csak 2023 második félévében. Ezek a kérések rekordszámú, 1267 ember vagy oldal információira vonatkoztak, ami azt jelenti, hogy több személynél vagy oldalnál kérvényeztek tájékoztatás.

Tavaly összesen 2116 kérvénnyel fordultak a közösségi médiaszolgáltatóhoz, amely messze magasabb szám, mint a hasonló lakosságszámú Csehországból érkezett kéréséké, míg elmarad az Ausztria által indított 3311 kéréstől.

A magyar kormányzat tavaly összesen 2680 Facebook-fiókról kért információt, amire még szintén nem volt példa Magyarországon. A megkeresések legnagyobb részénél bírósági (többnyire csak bűncselekményekhez kapcsolódó) eljárásokra hivatkoztak, de az első félévben 13, a másodikban pedig 7 darab vészhelyzeti kérelmet küldtek. Utóbbiak vonatkozhatnak súlyos bűncselekmények megelőzésére, vagy keresett személyek felderítésére is. A Meta azt nem részletezi, milyen célból vették fel velük a kapcsolatot a magyar hatóságok.

A lap azt írja, a Facebook anyacégénél sokszor indokolatlannak tartják a magyar hatóságoktól érkező felhasználói adatkéréseket: a második félévben kevesebb mint az ügyek kétharmadánál, 65,93 százalékában küldtek bármilyen információt, vagyis teljesítették legalább részlegesen az adatkérést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik