Belföld

A pápához fordultak a győri hívek Veres püspök döntése miatt

MTI
MTI

Benkovich Ferenc győri plébános hívei tömeges jelenléttel és Ferenc pápának írt levéllel jelezték, hogy nem értenek egyet a megyéspüspök döntésével, amely szerintük a 77 éves pap kényszernyugdíjazásának tűnik.

Veres András püspök augusztusi határidővel nyugdíjazta Benkovich plébánost, a város egyik legismertebb papját, aki a szocializmusban építtetett templomot az akkor kiépülő lakótelepen, később iskolát, idősotthont is alapított, az egyházmegyei kincstárnak pedig méltó helyet emeltetett.

A hír komoly felháborodást okozott Győrben, a hívek nyílt levelet írtak a püspöknek, kiállva az atya mellett, aki túl van ugyan a nyugdíjazási korhatáron, de dolgozna tovább a plébániáján.

A Szemlélek blog azt írta, hogy a győri Szentlélek templom közössége június 2-án az úrnapi körmeneten békésen, de demonstratívan állt ki Benkovich plébános mellett, mert a közösség szerint nem látszik semmi indoka annak, miért kellene őt – idős kora ellenére is ereje teljében, szándéka ellenére – elküldeni.

A hívek Ferenc pápának is elküldtek egy levelet, amelyben kérték a döntés megváltoztatását:

„[A győri Apor-iskola püspöki biztosi posztjáról történt] kényszerű, megköszönő szó nélküli méltatlan eltávolítása, amely 2022 augusztus végén került kihirdetésre, változást hozott az életében. Ezért merült fel sokakban a kérdés: mi lesz majd ezután, vajon az általa épített templomba is csak nagy ritkán hívják meg, vagy csak meghívásra mehet be, mint ahogyan azt az Apor-iskola intézményében is megélte/megéli?

Dr. Veres András Püspök Úr felé is megfogalmaztuk kérésünket, de Ferenc atyán keresztül elutasító választ kaptunk. Ennek következménye, hogy az egyházközség hívei, illetve az egyházmegyén belüli és kívüli hívek felháborodása fokozódik.

Ezért gondoljuk, hogy a szinodalitás jegyében Önhöz fordulunk és reméljük a közbenjárását. Tudjuk, hogy mik az egyházi szokások, előírások, jogkörök, de úgy érezzük, hogy kérésünkkel nem tétlenkedhetünk.

Egyetlen egy célunk van: kérni, hogy a működő plébániai közösség megtartása és a hagyományok folytonosságának biztosítása érdekében Benkovich Ferenc atya a jelenlegi formában, plébániai kormányzóként kaphasson megbízatást, amíg egészsége engedi a szolgálatát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik