Belföld

Több mint kétszázötven leszaggatott I. kerületi választási plakátra bukkantak Ferencvárosban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Több mint kétszázötven I. kerületből származó, leszaggatott ellenzéki választási plakátra bukkant a rendőrség Budapesten a IX. kerületben. V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, szerdán délben értesítette őt az I. kerületi rendőrkapitányság, hogy egy nyomozás során a IX. kerületi rendőrök választási plakátokat találtak a ferencvárosi Fék utcában, egy vasúti kerítés melletti elhanyagolt területen.

Akkor odamentünk, és valóban megtaláltuk kupacokban a 255 darab plakátot

– mondta V. Naszályi Márta, aki a közösségi médiában csütörtökön a helyszínen készített videóban számolt be a bűncselekmény-gyanús esetről.

A polgármester a posztjában arról is írt, hogy a leszedett választási plakátok értéke közel 1 millió forint. Úgy vélte, egyedül a Fidesznek állhatott érdekében, hogy ezeket eltávolítsa, de hogy pontosan milyen célból, az nem világos. A polgármester feljelentést tesz a választás rendje elleni bűncselekmény miatt.

Tájékoztatása szerint a megtalált plakátok egy része az első kerületi ellenzéki választási koalíció jelöltjeit ábrázolja, mellette egy másik kupacban az MSZP-DK-Párbeszéd európai uniós választási plakátjait találták meg. A polgármester úgy véli, ezeket is a várnegyedből vihették el, mert a jelek azt mutatták, hogy együtt szállították őket a gondozatlan IX. kerületi területre. Hozzátette, a plakátokon elvágott gyorskötözőket találtak, ami arra utal, hogy ezeket a plakátokat korábban kihelyezték valahol. V. Naszályi Márta a 24.hu kérdésére azt mondta,

a várnegyed nyolc egyéni körzete közül hatnak a jelöltjei szerepelnek a megtalált választási plakátokon. Mindez szerinte arra utal, hogy ezeket a kerület több különböző helyszínéről, szisztematikusan szedték össze az elkövetők.

Az ügyben kerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is. Tájékoztatásuk szerint a IX. kerületi Fék utcában május 28-án egy járókelő több választási plakátot talált. Az eset miatt a BRFK IX. Kerületi Rendőrkapitányság rongálás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A nyomozás érdekeire hivatkozva ennél azonban több információt nem szolgáltattak.

Az esetről megkérdeztük Böröcz Lászlót, a Fidesz-KDNP I. kerületi polgármester-jelöltjét is. Böröcz azt írta, V. Naszályi Márta „eredmények hiányában naponta újabb és újabb hamis váddal illeti” a kerületi „polgári közösség tagjait és a Fideszt”. Levelében azzal vádolta a polgármester „baloldali rajongóit”, hogy több mint ötszáz plakátjukat rongálták meg vagy tűntették el. Emellett elküldött egy május elején készült  kampányvideót, amelyben azt állította, hogy „baloldali aktivisták gázzal üzemelő lámpákon” elhelyezett plakátjaikat gyújtották fel. Ebben az ügyben – mint írta – feljelentést tettek. Elküldött továbbá néhány olyan fényképet, amelyen szerinte  V. Naszályi Márta látható, aki személyesen helyez el választási plakátokat egy felületen, amelyen Böröcz választási plakátjai vannak. A képeken a polgármester egyértelműen nem azonosítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik