Belföld

Már hatályos a kormány gázos közrend elleni rendelete

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Csütörtökön 23 órakor lépett hatályba az új szabály.

A kormány az ország ellátásbiztonságának garantálásához szükséges intézkedések kiegészítéséről döntött. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, humanitárius katasztrófára tekintettel, a veszélyhelyzet ideje alatt

Magyarország ellátásbiztonságának, az egyetemes gázszolgáltatás zavartalanságának garantálása és ezáltal
a gazdasági és társadalmi rend fenntartása érdekében

a földgázellátásról szóló törvény alapján elhatárolást végrehajtó gazdasági társaság által kötött földgázszállítási szerződésben meghatározott, a szerződéses partnernek fizetendő földgáz ellenértéket

harmadik személy követelésének biztosítása vagy kielégítése céljából lefoglalni, végrehajtás alá vonni, azzal kapcsolatban biztosítási intézkedést elrendelni – a magyar közrendbe ütközése miatt – nem lehet.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet a kihirdetése napján, csütörtökön 23 órakor lépett hatályba.

Csütörtökön egyébként meghaladta a 75 százalékot a magyar földgáztárolók töltöttsége. Az Energiaügyi Minisztérium  szerint az uniós feltöltési terv alapján július elejére kellene elérnünk a 65 százalékos szintet, de ez az elvárás már május elejére teljesült. A végleges cél november elsejei határidővel az EU földfelszín alatti tárolóval rendelkező tagállamainak egységesen 90 százalék.

A jelenleg elérhető mintegy 5 milliárd köbméter több mint kétszerese az elmúlt fűtési szezonban háztartások által felhasznált mennyiségnek. A betárolás április első felének nyárias napjaiban elkezdődött. A meleg tavaszi időjárás miatt a tavalyi év azonos időszakához képest 42 százalékkal alacsonyabb volt a lakossági földgázfogyasztás. Magyarország a megelőző öt év átlagához képest egymást követő két esztendőben is ötödével csökkentette  gázfelhasználást. A megfelelő felkészülés és a tudatosabb fogyasztás is hozzájárult a hazai ellátásbiztonság zavartalan fenntartásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik