Belföld

Gyurcsány Ferenc: A háborúnak egy embere és egy pártja van, Orbán Viktor és a Fidesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gyurcsány Ferenc Facebook-posztban reagált a Fidesz kampányüzenetére, miszerint az ellenzék legtöbb szereplője támogatja az orosz-ukrán háborút. A volt miniszterelnök Háborúpárti az édesanyátok térde kalácsa! című írásá konklúziója, hogy

a háborúnak, a háborús hangulat keltésének egy embere és egy pártja van. Orbán Viktor és a Fidesz.

A Demokratikus Koalíció elnöke kifejtette, hogy az igazolhatatlan háborút, a kormánypárt „barátja”, Putyin indította, az Orbán-kormány pedig háborúval fenyegető további országokkal barátkozik: Kínával, amely Tajvant fenyegeti, Iránnal, amely a Hamász terrorszervezetet támogatja.

Gyurcsány szerint az Európai Unió történelmünk eddigi legnagyobb és legsikeresebb békeprojektje, és a Fidesz az, amelyik harcol az unióval.

Az ellenzéki politikus felvetette azt is, hogy Szijjártó Péter és Orbán Viktor kitüntetéseket vesznek át „háborúpárti politikai kalandoroktól”, Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől és Milorad Dodiktól, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökétől.

Szerinte sem az unió, sem a magyar ellenzék nem akarja, hogy belesodródjunk az orosz-ukrán háborúba, mint ahogy fegyverszállítást, a sorkatonaság visszaállítását sem támogatják. Gyurcsány úgy véli, az utóbbi években a Fidesz beszélt a sorkötelezettségről.

Gyurcsány úgy véli, hogy a Fidesz a háborús félelmek, abból táplálkozó tömegpszichózis mesterséges felkeltésével kívánja elkerülni, hogy bűneiről, gyenge kormányzati teljesítményéről, a jövőre vonatkozó tervei hiányáról legyen szó.

Micsoda pocsék vezetője van az országnak, aki a jobb élet terve helyett háborús hangulattal kereskedik? Micsoda rongy társaság ez, amely inkább háborús zavarodottságba sodorja az országot, csak hogy hatalmát őrizze.

– írta a DK elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik