Belföld

A magyarok fele ellenzi, hogy az Európai Unió bármilyen támogatást küldjön Ukrajnának

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

A magyarok fele ellenzi, hogy az Európai Unió bármilyen támogatást küldjön Ukrajnának

Kettéosztja a magyar társadalmat az a kérdés, hogy az Európai Uniónak segítenie kell-e Ukrajnát, és ha igen, hogyan – derül ki a lapunk által készíttetett friss kutatásból. Ha pedig a pártszimpátiát is nézzük, még nagyobb a törés a lakosság körében.

A magyarok 46 százaléka szerint az Európai Uniónak semmilyen módon nem kellene támogatnia az oroszok által bő két évvel ezelőtt megtámadott Ukrajnát

– derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research.

A megkérdezettek egyharmada (32 százalék) engedékenyebb, és támogatná a pénzügyi, gazdasági és humanitárius eszközökkel történő uniós segítségnyújtást, míg a lakosság 16 százaléka fegyvereket és más hadianyagokat is küldene Ukrajnának. Így pár százalékponttal ugyan, de relatív többségben vannak azok, akik segítenék a szomszéd országot (4 százalék nem válaszolt a kérdésre).

Ha részletesebb bontásban nézzük az adatokat, az látszik, hogy a háborúból való teljes kimaradást a nők 54 százaléka támogatja, míg a férfiaknak csak 38 százaléka, és ezzel párhuzamosan a férfiak nagyobb arányban (26 százalék) küldenének fegyvert, mint a nők (10 százalék). Életkor szerint inkább a fiatalok és a középkorúak nem akarnak semmilyen támogatást adni (47, illetve 51 százalék), míg a 60 évnél idősebbek körében többen vannak azok, akik valamilyen segítséget mindenképpen küldenének, és csak 41 százalék teljesen elutasító.

Budapesten 40, a városokban 47, a községekben 49 százalék válaszolt úgy, hogy semmiféle segítséget nem kellene adni Ukrajnának.

Iskolázottság szerint az látható, hogy

  • az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél 54 százalékos a háborúból való teljes kimaradást támogatók aránya,
  • a középfokú végzettséggel rendelkezők körében 43 százalék,
  • a felsőfokú végzettségűeknél viszont csak 34 százalék ez az arány, és közülük 26 százalék fegyverekkel is támogatná a megtámadott Ukrajnát.

A felmérés alapján szembetűnően ellentétes véleményt képviselnek a kormánypárti és az ellenzéki szavazók.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik