Belföld

Hadházy Ákos újra elővette a menóra-rongálók ügyét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Polt Péter nem árulhatta el, fideszes képviselőjelölt-e egyikük.

A választások miatt újra előkerült a menóra-rongálók ügye. 2013 decemberében a rendőrség egy térfigyelő kamera által készített felvétel alapján keresett három fiatalt. Korábban a Hanuka ünnep tiszteletére emelt menórákat és emléktáblákat rongáltak meg több helyszínen.

Elfogták őket. Később mindannyiukat felfüggesztett börtönre ítélték. A Fővárosi Törvényszék a 24.hu megkeresésére akkor azt közölte, hogy a bíró külön magatartási szabályként előírta számukra két könyv elolvasását: az egyik Fejtő Ferenc Magyarság, zsidóság, a másik Fleck Gábor-Szuhay Péter Kérdések és válaszok a cigányságról című műve volt. Olvasónaplót kellett írniuk, és bemutatni a melléjük kirendelt pártfogó felügyelőnek.

A 2013-as ügyre Hadházy Ákos irányította most rá újra a figyelmet. A független képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyésznek. Arról kérdezte, hogy a vallási tisztelet tárgyának megrongálásával folytatólagosan elkövetett rongálás és garázdaság miatti büntetőeljárásnak érintettje volt-e olyan ember, aki jelenleg a zuglói Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje.

Polt Péter válaszában közölte, hogy a végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt terheltek már mentesültek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, a próbára bocsátott terhelt adatait pedig törölték a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásából. Hadházy Ákosnak a legfőbb ügyész éppen ezért a büntetőeljárásokkal érintett személyekről nem adhatott tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik