A következő élő közvetítés része EP-listavezetői vita: Dobrev szerint nincs idő 2026-ig, Toroczkai bárkivel fogadna, hogy június végén is fideszes kormány lesz

A magyarok fizetése éri a legkevesebbet az EU-ban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A következő és a vitablokk utolsó kérdése: mit tennének a hazai életszínvonal felzárkóztatása érdekében a következő öt évben?

Le Marietta szerint hibás az az elgondolás, hogy akkor nem lesz korrupt a kormány, ha befagyasztják az uniós pénzeket, hiszen azok arra lennének jók, hogy nyugati színvonalra felzárkózhassunk. A Kutya Párt a pénzek felolvasztásáért fog küzdeni, és azokat a Robin Hood alap keretében ki fogják osztani a magyaroknak.

Dobrev Klára szerint Orbánnál kell lobbizni ahhoz, hogy ezek a pénzek megjöjjenek. Soha annyi pénz nem jött az unióból az elmúlt évtizedben, így sikerült elérnie a kormánynak szerinte, hogy a magyarok fizetése éri a legkevesebbet az EU-ban. Amikor ő Európai Egyesült Államokról beszél, akkor ő arra gondol, hogy az állampolgárokat se fogyasztónak, hanem embereknek kell nézni.

Eldicsekedett az európai minimálbérről, de Le Mariette megkérdezte tőle, hogy az mikorra várható? Dobrev szerint egy év alatt kell leraknia a kormánynak, hogyan fog ez majd kinézni itthon, és ha nem teszi meg, akkor kötelezettségszegési eljárást fognak indítani. Tisztességes bérek akkor lesznek, ha megbukott az Orbán-rendszer, 2026 előtt, tette hozzá.

Donáth szerint az unió nemcsak békét ígért, hanem jólétet és biztonságot is. A Momentum Európa-képében is benne van, hogy az anyagi minimumot meg kell teremteni, de a pénzeket egyelőre fejlesztésekre kapja az ország. A fizetéseket a kormánynak kell megoldania.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik