Belföld

Hatmilliárdért vette meg az Erzsébet-táborokat működtető alapítvány az egymilliárdos állami támogatással megépült élményparkot

Varga György / MTI
Varga György / MTI
Az állam öt évvel ezelőtt közel egymilliárd forinttal támogatott meg egy turisztikai fejlesztést Zalaszabaron. Az így kialakított élményparkért az Erzsébet-táborokat működtető alapítvány tavaly csaknem hatmilliárd forintot fizetett – tudta meg a 24.hu. A területet a jövőben beteg, gyógyuló és rászoruló gyermekek használhatják majd ingyenesen – igaz, ez eddig is így volt.

5 milliárd 977 millió forintért vásárolta meg az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a zalaszabari Zobori Élmény Parkot – derül ki a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszból.

Amint megírtuk, tavaly a közpénzzel is gazdálkodó, az Erzsébet-táborokat üzemeltető alapítvány gyakorlatilag titokban szerezte meg a Kis-Balatonhoz közeli, panorámás területet, majd az idén elzárta azt a nagyközönség elől. Pedig egy önkormányzati dokumentum szerint ez volt Zala megye egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciója, amelynek fenntartása és fejlesztése nélkülözhetetlen a megyében – nem mellesleg közel egymilliárd forintos állami támogatás segítéségével épült meg.

Komoly ambíciók, váratlan bezárás

„Az élménypark Erzsébet-táborként a rászoruló, közöttük súlyosan beteg, többek között daganatos megbetegedésben vagy veleszületett szívbetegségben szenvedő, valamint baleseti sérült gyermekek élményterápiás rehabilitációjának ad helyet” – írta megkeresésünkre az alapítvány. Vagyis a tábor jó célt szolgál, igaz, eddig is ezt tette, csak emellett bárki más számára elérhető is volt.

Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark alapítója – a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke, akinek cégei rendszeres szereplői az állami közbeszerzéseknek, például szennyvízcsatorna- és útépítési feladatokat látnak el, és Mészáros Lőrinc érdekeltségének rendszeres konzorciumi partnerei – még 2008-ban vásárolta meg a területet a Dulák-hegyen, a Kis-Balaton közelében, mindössze 10 kilométerre Zalakarostól. 2010-ben a Szabadics házaspár elindította az első Gyógyuló Holnapocska Táborát a tulajdonukban lévő zalaszabari kalandparkban.

A táborban megfordultak veleszületett szívbetegséggel, valamint reumatológiai problémával élő és daganatos betegségből gyógyult gyerekek is. A táborok különlegessége az volt, hogy a gyerekek nem elzárt környezetben, hanem egészséges társaikkal együtt játszhattak. A cél az volt, hogy hosszabb kórházi tartózkodást követően a gyermekek pozitív önértékelése megerősödjön, képesek legyenek megküzdeni a krónikus betegséggel járó pszichés nehézségekkel. Korábbi sajtóhírek szerint 2015-ben az Erzsébet-program is csatlakozott az élményterápiás táborokhoz, majd 2019-ben állami segítséget kapott a tulajdonos turizmusfejlesztés címén.

Az élménypark nevezetességéül szolgáló 400 méter hosszú hullámvasutat Rogán Antal és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség volt vezérigazgatója (jelenleg az MTÜ igazgatóságának elnöke) adta át. A fejlesztésre az üzemeltető Zobori Kalandozoo Kft. – Szabadics Zoltán és felesége érdekeltsége – 923 millió forint egyedi támogatást kapott az MTÜ-től. „Zalaszabar megelőzte Budapestet” – mondta a 2019-es átadás alkalmával a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a fix telepítésű hullámvasút létesítéséről. Manninger Jenő, a térség akkori országgyűlési képviselője, jelenlegi Keszthely fideszes polgármestere is lelkesen beszélt a projektről. Ő a többi között azt emelte ki, hogy a „több száz kilométeres körzetben is egyedülálló minőségi fejlesztés hozzájárul, hogy turisztikai célpontként is erősödjön a térség.” Szabadics Zoltán pedig arról beszélt, hogy az élménypark építésére minden szabad forrásukat felhasználták, és a balatoni turisztikai régió legvonzóbb élményparkját, egyúttal legjobb táborát szerették volna megvalósítani.

Az ambíciókból és a ráfordított állami támogatásokból azonban nem született hosszú távon is sikeres projekt: az élménypark turisztikai attrakcióként öt év után bezárt.

Varga György / MTI Rogán Antal és Vígh László fideszes országgyűlési képviselő a zalaszabari hullámvasúton 2019. április 13-án.

Az ingatlan tulajdoni lapja alapján az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány már 2023 júniusában a terület tulajdonosává vált, viszont ekkor még az élménypark elidegenítési tilalom alatt állt, illetve az MBH Bank 168 millió forintos jelzáloga, valamint az MTÜ alá tartozó Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 601 milliós jelzáloga terhelte – erről már áprilisi cikkünkben beszámoltunk, miután a Telex a tábor végleges bezárásáról írt. Az elidegenítési és terhelési tilalmat tavaly augusztusban törölték, ennek részleteire rákérdeztünk az MTÜ-nél, de választ hetek óta nem kaptunk.

„Zala megye egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciója”

Az nem kérdés, hogy a gyermekek táboroztatása nemes cél, ám a helyi turizmusnak biztosan nagyobb lendületet ad, ha a nagyközönség számára is elérhető az élménypark. A turizmus.com cikke szerint az élményparkot 2023-ban 40 ezer vendég kereste fel, a szomszédos Holnapocska Táborban pedig több mint 3000 gyermek nyaralt térítésmentesen.

Egy, a helyi önkormányzat által megrendelt 2021-es dokumentum szerint is jelentős szerepe volt a térség turizmusában az élményparknak, mondván, az

nem csupán Zalaszabar, de Zala megye egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciója. Fenntartása és fejlesztése nélkülözhetetlen a megyében.

Sőt, 2021-ben módosították is a településrendezési tervet az élménypark miatt. A cél az volt, hogy megnöveljék a Dulák-hegyen, a különleges beépítésre nem szánt idegenforgalmi övezetben megtalálható területnek a beépíthetőségét, „így a meglévő élménypark újabb élményelemekkel bővülhet, és a területet használók számára újabb épületek lesznek építhetők.”

A módosítást Szabadics Zoltán kérte azzal indoklással, hogy:

Hiába van játék és hozzá való tér lehetőségünk, hiába lehetne még több gyermekkel a Kis-Balaton csodáját megosztani, ha nincs több táborhelyünk. E mellett az elmúlt évek alatt kiderült, hogy a gyógyuló gyermekek saját kortársi környezetben sokkal hatékonyabban tudják elfogadni az életmódbeli szabályokat. Sokkal erősebb a beépülés, ha maguk állíthatják össze a cukorbeteg gyermekek a saját szakácskönyvüket, amit közösen egy tankonyhában megfőzhetnek, vagy sokkal befogadóbbak a gyógytornákkal, ha azt saját sorstársuk mutatja nekik a tornaszobában, de még számtalan példát lehetne sorolni. A két típusú felismerés miatt vált szükségessé a gyermektábor szálláskapacitás-bővítése olyan épületben, ahol a fenti tevékenységeket is a rehabilitáció és az életmódjavítás kereteiben el tudják végezni.

Varga György / MTI Gyerekek a zalaszabari Gyógyító Szent Erzsébet-táborban 2018. szeptember 11-én.

Oncz Pétert, Zalaszabar polgármestert is megkérdeztük a módosítással, illetve az élménypark alapítványi tulajdonba kerülésével kapcsolatban, illetve kíváncsiak lettünk volna arra is, hogyan érinti a település és a térség turizmusát a turisztikai attrakció bezárása. A júniusi választáson újrainduló polgármester azonban nem válaszolt kérdéseinkre. Szabadics Zoltánt, a terület korábbi tulajdonosát elértük ugyan telefonon, de ő sem kívánt nyilatkozni a 6 milliárd forintért értékesített élménypark működtetésének eddigi tapasztalatairól és az adásvétel részleteiről.

A kanizsamediahaz.hu nemrég arról írt, hogy az élménypark turisztikai szempontból fontos volt a zalakarosi szállodák számára is. Novák Ferenc, a fürdőváros polgármestere mindezt megerősítette a lapnak: „A Zobori Élménypark közkedvelt volt a Zalakaroson üdülő vendégek között. Kiváló együttműködés alakult ki a vállalkozás és a Zalakarosi Fürdő, illetve az önkormányzat között is.” Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a bezárás „ténylegesen” nem hat Zalakaros turizmusára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik