Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítását, továbbá a hatóság kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.
A konyhát általános takarítatlanság jellemezte, padozatán a szennyeződés vastagon lerakódott, az oda kifröccsenő sütőolajat kartonpapírral itatták fel, mennyezete és oldalfala poros, elszíneződött, helyenként repedezett, pókhálós volt.
A zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségében hiányzott a szükséges munkaasztal, a kétmedencés mosogató esetében nem gondoskodtak a hideg-meleg folyóvízről, sem a szennyvíz hálózatra való rákötésről. A rendeltetésszerű használat helyett a mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, feketeborsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. Maga a zöldség és gyümölcs tisztítása az erre szolgáló helyiségen kívül, a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt – írják a közleményben.
A felsorolt problémákon túl a létesítményre vonatkozó, kötelező HACCP dokumentációval sem rendelkezett a vállalkozás.
A Nébih közölte, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A felügyelők továbbá 7 tétel, mintegy 50 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali hatályú forgalomból való kivonása mellett döntöttek. Az élelmiszerek felhasználását és forgalomba hozatalát megtiltották.
A vállalkozás adatai megtalálhatók a Nébih honlapján a jogsértések listáján.