Belföld

Megrongálták Radnóti Miklós győri szobrát

A Győr-Szol Facebook-oldalán jelent meg egy bejegyzés csütörtök délután arról, hogy ledöntötték a helyéről Radnóti Miklós Zrínyi kórház előtt felállított mellszobrát. A közműcég mindezt fotókkal is illusztrálta. Az esetet jelentették a rendőrségnek az elkövetőt egyelőre még keresik. Közben a Győr-Szol gondoskodik a szobor helyreállításáról.

Nem véletlenül áll Radnóti-szobor a győri Zrínyi kórház előtt: ide irányították a munkaszolgálatos költőt a II. világháború végén, amikor a náci kollaboránsok erőltetett menetben menekültek a foglyaikkal, köztük Radnótival Németország felé. A végére már szinte járni sem tudó költőt 1944. november 9-én lőtték agyon több társával együtt Abda határában, holttestét tömegsírba temették.

Nem először ér kár Radnóti-emlékhelyet Győrben: bő tíz évvel ezelőtt a város határában álló szobrát tarolták le autóval. Napokkal később a rongáló feladta magát, egy akkor 24 éves férfi volt az elkövető, aki egy szórakozóhelyről hajtott haza, elmondása szerint a köd és a hiányos helyismerete miatt hajtott neki az emlékműnek. Szabálysértéssel megúszta az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik