Belföld

Már minden tizedik magyarnak nem jut saját háziorvos

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Tovább nőtt a háziorvos-hiány Magyarországon: az augusztus eleji adatok szerint 659 tartósan, vagyis hat hónapnál hosszabb ideje üresen álló betöltetlen háziorvosi praxis van. Ez 27-tel több üres praxist jelent, mint amennyi júniusban volt. Összesen tehát 517 településen vagy kerületben vannak alapellátási gondok – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, amit a napi.hu ismertetett.

Mivel összesen 6500 praxis van, minden tizedik betöltetlen.A legnagyobb gond Észak-és Közép-Magyarországon van: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 73 üres praxissal listavezető, majd Budapest és Pest vármegye következik 56, illetve 51 betöltetlen praxissal.

A jövő nem biztató, mert háziorvosok és a gyerekorvosok többsége az idősebb korosztályba tartozik:  a februári adatok szerint az alapellátásban az orvosok 56 százaléka 60 éves vagy idősebb volt, míg mindössze 1,4 százaléka volt 35 éves vagy fiatalabb. Így a következő 10-15 évben még súlyosabb ellátási problémák jöhetnek az alapellátásban, 5-6 éven belül várhatóan a megmaradt háziorvosok többség a nyugdíjkorhatár felett lesz. Tovább tetézi a problémát, hogy az új ügyeleti rendszer, mely további terhet ró a háziorvosokra, illetve a szűkös praxisfinanszírozás is a nyugdíj felé tereli a már amúgy is korhatár feletti orvosi állományt – hívta fel a figyelmet a GKI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik