Belföld

Kőbányán is szakad az ellenzéki egység

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

DK-MSZP paktum nehezíti az ellenzéki győzelmet Kőbányán, ezért a Momentum önállóan indul

– írta a momentumos Stemler Diána a Facebookon.

Bejegyzése szerint a Momentum kőbányai szervezete az elmúlt egy évben azon dolgozott, hogy az önkormányzati választás után továbbra is ellenzéki többség legyen, és ezúttal a polgármesteri posztot is elnyerhesse az ellenzéki jelölt a Fidesszel szemben, ezért is léptek vissza a polgármesterjelöltségtől.

Tavaly május óta többször próbáltunk tárgyalást kezdeményezni az óbaloldal helyi vezetőjével és polgármesterjelöltjével az együttműködésről, de folyamatosan elzárkózik ettől. Az első megbeszélésre végül idén februárban került sor, miután már minden, a gyakorlatban szinte alig létező mikropárttal egyesével megegyezett, jelölti helyeket ígérve nekik. Ekkor kiderült számunkra, és azóta folyamatosan bizonyságot kaptunk arról, hogy nekik nem az ellenzéki győzelem a fontos.  Mi csupán egyetlen feltételhez ragaszkodtunk mindenképp: nem akartuk, hogy a mi hátunkon felkapaszkodjon és bekerüljön a testületbe Somlyódy Csaba szocialista alpolgármester. 2019-ben ő volt a közös ellenzéki polgármesterjelölt, de gyorsan kiderült, hogy nem csak alkalmatlan erre a feladatra, de egyenesen hátráltatja a jelölteket. Nem volt sem program, sem valódi kampány, néha megjelent, de abban sem volt köszönet. A választást nagy különbséggel elvesztette, de (…) alpolgármester lett a fideszes D. Kovács Róbert mellett. Ez azt jelentette, hogy felügyelete alatt elszaporodtak a kétes múltú, akár pártokhoz is köthető cégek beszerzései, kiélezett, vitás helyzetekben pedig rendre a fideszes álláspontot védte alpolgármesterként. Időközben megismertük a múltját is: az MSZP budapesti pártpénztárnoka volt, és a parkolási ügyekről hírhedt Centrum Kft. egyik tulajdonosa volt

– fejtejtette ki Stemler.

A Momentum korábbi polgármester-jelöltje szerint a DK először látszólag elfogadta ezt a feltételüket, de a megegyezés aláírása előtt kiderült, hogy átverték őket. Azt mondja, a hátuk mögött Somlyódynak odaígérték a kerületi lista második, biztos befutó helyét és egy alpolgármesteri pozíciót.

Mi az utolsó pillanatig próbáltunk konstruktívak maradni. Még a kampány kezdete előtti napon is előálltunk egy mindenki számára elfogadható megoldási javaslattal: felajánlottuk, hogy induljunk koordináltan. Mi csak azokban a körzetekben indítottunk volna jelölteket momentumos színekben, amik a megegyezés szerint is a miénk lettek volna, ha cserébe nem indítanak ellenünk senkit, és akkor nincs közünk a listájukhoz.  Ezt az ajánlatot már válaszra se méltatták. Onnan tudtuk meg, hogy nem zavarja őket, ha teljesen külön indulunk, hogy a kampányrajt reggelén nyilvános posztban bejelentették: az összes körzetben saját jelöltet állítottak

– írta Stemler, hozzátéve, hogy ezért külön indulnak.

Kőbányát jelenleg a fideszes D. Kovács Róbert vezeti, a baloldali ellenzék a DK-s Mustó Géza jelenlegi alpolgármestert támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik