Belföld

A humánum jegyében rontott be két DK-s az óbudai tüdőszűrőbe

Az óbudai önkormányzati politikusai megfenyegették a munkatársakat, mert nem tetszett nekik, hogy egy idős néni nem kapta meg a hozzátartozója leleteit. Azóta bocsánatot kértek.

Rendelési időben személyesen osztotta ki az óbudai tüdőszűrő állomás munkatársait a kerület két DK-s politikusa.

A 24.hu információi szerint Hazai Iván András alpolgármester és Rózsa László, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke február 13-án – az érintettek szerint – verbális fenyegetések kíséretében bírta rá a tüdőszűrő munkatársait, hogy egy idős nőnek a jogszabályi tiltás ellenére adják ki a hozzátartozója orvosi leletét.

Az idős nő először saját maga próbálkozott a leletek átvételével, de mivel nem rendelkezett a páciens aláírásával ellátott érvényes felhatalmazással, nem adták ki neki a vizsgálati eredményt.

A nő rövid idővel ezután a két DK-s politikussal együtt tér vissza az intézménybe.

Az esetről készült feljegyzés szerint

az egészségügyi bizottság elnöke – vagyis Rózsa László – a tüdőszűrő állomáson dolgozókat bántó, etikátlan és elfogadhatatlan hangnemben utasította az orvosi lelet kiadására.

Rózsa László
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szakdolgozók az incidens miatt megzavart rendelés mielőbbi folytatása érdekében úgy döntöttek, hogy inkább kiadják a lelelet, ám ehhez a két politikus által aláírt papírt kértek. Végül mind Hazai, mind Rózsa aláírta a meghatalmazást a páciens helyett.

A dolgozók még aznap elküldték az esetről szóló feljegyzést az intézményvezetőnek. A levélben azt kérdezték: van-e joga a politikai pozícióban lévő tisztségviselőnek munkaviszony megszüntetésével fenyegetnie a szabályosan eljáró dolgozókat, és a humánumra hivatkozva a jogszabályok figyelmen kívül hagyására utasítani őket.

A levél végül az önkormányzathoz került.

A jelek szerint azonban gyorsan lezárult az ügy. Az önkormányzat sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint

az eset egy kellemetlen félreértés volt a két képviselő és a rendelőintézet munkatársai között. A félreértést azóta kölcsönösen tisztázták, az ügy a képviselők bocsánatkérésével zárult.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik