Belföld

Szijjártó Péter mégis nagyon kellene Balog Zoltán nagyköveti felmentéséhez

Mohos Márton/ 24.hu
Mohos Márton/ 24.hu
Sulyok Tamás döntéséhez kellene előterjesztés, ellenjegyzés.

A 444.hu cikke szerint pénteken Magyar Levente külügyi államtitkár azt válaszolta Csárdi Antal (LMP) kérdésére, hogy Balog Zoltán nagyköveti kinevezését csak Sulyok Tamás államfő szüntetheti meg, Szijjártó Péter nem.

A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre.

Az államtitkár válaszában arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a köztársasági elnök csak miniszteri előterjesztésre és ellenjegyzéssel nevez ki, ment fel nagykövetetet. Ennek oka, hogy a hasonló személyi döntésekért (kinevezés, kitüntetés, ke­gyelmezés, állampolgárság) nem ő viseli a politikai felelősséget.

A Magyar Közlönyben ezek ugyan a köztársasági elnök határozataiként jelennek meg, ám a szöveg is mindig egyértelművé teszi, hogy a mindenkori államfő „…a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére” dönt, amikor – kinevez, illetve általában érdemei elismerése mellett – egy-egy nagykövetet felment a Magyarország képviseletére kapott megbízatása alól. (Annak idején Áder János is így nevezte ki Balog Zoltánt rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté.)

A köztársasági elnök jogállását, feladat- és hatásköreit az Alaptörvény 9. cikk (1) bekezdése határozza meg. Az egyértelműen elkülöníti az államfő ellenjegyzést nem igénylő döntéseit, ám Balog Zoltán felmentése nem tartozik ezek közé. A Sándor-palota honlapján is olvasható.

A külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére a köztársasági elnök bízza meg és menti fel a nagyköveteket és a követeket.

Mindezek alapján mégis sok múlhat azon, hogy Szijjártó Péter elfogadhatónak ítéli-e meg, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán mind a mai napig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként?

  • Amennyiben igen, indokolja meg, miért érdeke Magyarország számára, hogy egy pedofil bűnelkövetőt tevőlegesen támogató személy képviselje Magyarországot?
  • Amennyiben nem, kérem szíves tájékoztatását, mikor kívánja megszüntetni rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezését Balog Zoltánnak?

Korábban Csárdi Antal derítette ki, hogy Balog Zoltán püspök még rendelkezik diplomata útlevéllel, amit korábban a miniszter ugyanakkor visszavont a Csíki Sör tulajdonosától, aki arra hivatkozva próbálta megúszni gyorshajtási ügyét Romániában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik