Belföld

Orbán Balázs: Már a legfejlettebb országok közé tartozunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 2010 óta tartó kormányzás alatt olyan változások történtek, hogy Magyarország elhagyta a közepes fejlettséget, és gazdasági értelemben csatlakozott a fejlett országokhoz – így fogalmazott Orbán Balázs hétfőn az Economx Business Talks 24’ konferenciáján az Index tudósítása szerint.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint jelenleg a legnagyobb veszélyt Magyarországra a blokkosodás és a most is zajló háborús készülődés jelenti. Mint mondta, konnektivitásra, a kapcsolatok erősítésére építő gazdaságpolitikára van szüksége Magyarországnak, és el kell kerülnünk a nagyhatalmak közt zajló versengést, amelyről az új világrend szól.

A portál tudósítása szerint Orbán Balázs az egyik legfontosabb kérdésnek nevezte, hogy „milyen testtartást és mozgásokat vegyünk fel a megváltozott világrendben.”

A helyzetértékelésem az, hogy a legfontosabb kérdés: mi lesz az a világrend, amire a magyar gazdaságot és Magyarországot fel kell készíteni?

– fogalmazott a kormányfő politikai igazgatója. Szerinte a neoliberális világrend mostanra véget ért, mert a világgazdaságban olyan átrendeződés következett be, ami az előző világrendet fenntarthatatlanná tette. Kifejtette, hogy elkezdődött egyfajta kiegyenlítődés a Nyugat és Kelet között, a fejlett és fejlődő országok, illetve Kína és az Egyesült Államok között – írja az Index.

„Ha a blokkosodás erősödik, akkor a gazdaságfejlesztési stratégiánk nem vezet sikerre” – mondta Orbán Balázs, aki szerint erősítenünk kell a konnektivitást, a kapcsolatok építését, az ország regionális szerepvállalását.

A kormányfő politikai igazgatója számos megoldandó feladatot is felsorolt, így például:

  • 2030-ra a GDP-arányos export legyen 100 százalék, a beruházási ráta 25 százalék fölött,
  • a foglalkoztatási ráta legyen 85 százalék,
  • a hazai első és másodkörös beszállítói kör részaránya legyen 50 százalék,
  • működjön 20 ezer exportképes kkv,

Ezeket a célokat olyan eszközökkel lehet elérni, mint például

  • célzott ipari fejlesztésekkel,
  • kedvező kamatozású hitelekkel,
  • a logisztikai infrastruktúra fejlesztésével,
  • duális képzésekkel
  • és munkaerőpiaci integrációval erősítik.

„Ha a versengéseket el tudjuk kerülni, ami a nagyhatalmak között zajlik, akkor egy újabb bumm alakulhat ki Magyarországon, ezzel megerősíthetjük helyzetünket a legfejlettebb országok között” – idézi az Index Orbán Balázst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik