Belföld

Kétfarkúak tüntetnek az előválasztás közben a Momentum ellen, a választási bizottság elnöke a NAIH-hoz fordult

FACEBOOK
FACEBOOK

Csütörtök óta nyílt csatározás folyik a XII. kerületi ellenzéki előválasztás résztvevői között. Először Visi Piroska, a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület polgármesterjelöltje bírálta a Facebookon a Momentumot, mert állítása szerint a párt hetek óta telefonos és SMS-kampányt folytat a kerületben.

Visi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) vezetője, Kovács Gergely és a momentumos Farkas Csaba riválisaként indul a XII. kerületi előválasztáson.

A tiltakozáshoz csatlakozott a  Kétfarkú Kutya Párt is. Kovácsék pénteken tüntetést jelentettek be a Momentum ellen, és ki is vonultak a hegyvidéki önkormányzat elé, miközben már zajlik az előválasztás, ahol eldől, hogy ki lesz a kihívója a fideszes Fonti Krisztinának, aki jelenleg a kerület alpolgármestere, és Pokorni Zoltán helyét venné át a kerület élén.

Mindeközben kerületi választási bizottság elnöke, Völgyesi Miklós a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult az előválasztáson alkalmazott rendszer miatt – tudta meg a 24.hu. Az elnök szerint a Böszörményi úti termelői piacnál „több szervezet folytat politikai célzattal adatgyűjtést”, „az agitátorok a jóizlés határát feszegető módon próbálnak” a vásárlóktól beszerezni adatokat, ami viszont „aggálykeltő”. A beadványban azt is írja, hogy az előszavazás adatkezelési tájékoztatója szerint a személyesen szavazatot leadók személyi azonosítóját is felviszik az informatikai rendszerbe. Ezt annak érdekében teszik, hogy kiderítsék, az érintett „személyesen adott-e már le szavazatot az előválasztáson”.

A beadvány szerint azonban az online szavazáson résztvevők személyi azonosítójának kezeléséhez nincs meg a szükséges jogszabályi felhatalmazás. A NAIH korábban más ügyekben többször kifejtette, hogy pártok, politikai célra a polgárok személyi számát csak törvényi felhatalmazás alapján kezelhetik. (Ez alól még az sem jelent kivételt, ha a magánszemély önkéntesen vesz részt a folyamatban.) Ilyen törvényen alapuló kezelés, amikor ajánlás gyűjtenek a pártok. Az ajánlásgyűjtést azonban szabályozza a választási eljárásról szóló törvény.

Az előválasztás jogintézménye viszont nem szerepel a törvényben, ezért a helyi választási bizottság elnöke szerint hatósági eljárásban kell tisztázni, hogy a választási eljárási törvény hatálya alá nem tartozó tevékenységre kiterjesztően alkalmazhatók-e a törvény rendelkezései.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik