Belföld

Reagált az ügyészség Gulyás Gergely kritikájára

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az ügyészség törvényesen – a büntetőeljárás és az adatvédelem szabályait betartva – járt el a lehallgatási anyagok kezelése során – így reagált a Központi Nyomozó Főügyészség Gulyás Gergely csütörtöki kritikájára. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arról beszélt, hogy „rossz, téves és személyiségi jogot sértő szakmai gyakorlat” az ügyészség részéről, hogy a nyomozati anyagba bekerülnek olyan, titkos adatszerzéssel szerzett információk, amelyeknek semmi közük a vádhoz, annak nem képezik a részét.

Gulyás az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Schadl György közötti telefonbeszélgetést említette, melyet a Telex hozott nyilvánosságra. Gulyás személyiségi jogsértésnek nevezte, hogy habár a Senyei György és Schadl közötti beszélgetés nem tárgya a vádnak, mégis széles körben ismertté vált annak tartalma.

Az ügyészség szerint viszont

az ügyben indítványozott letartóztatás során a nyomozati iratok az említett beszélgetést is tartalmazva kerültek a nyomozási bíró elé, abból a célból, hogy dönteni tudjon a megalapozott gyanú és a letartóztatás feltételeinek meglétéről. Ezen iratok másolatát a törvény alapján – a bíróság mellett – a gyanúsított és a védő is megismerte. Személyiségi jogsértést az követett el, aki az így hozzá került adatokat a nyilvánosság elé tárta. A nyomozás későbbi szakaszában egyértelművé vált, hogy ezek a lehallgatási anyagok bűncselekmény alapjául nem szolgálnak, bizonyítékot nem képeznek. Ezért nem szerepelnek ezen anyagok a vádemeléskor a bíróságnak – illetve másolatban a terheltnek és a védőjének – átadott nyomozati iratok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik