A következő élő közvetítés része Kormányinfó: Gulyás Gergely titokzatos kijelentéssel búcsúzott

Ötpontos agrárgazdasági intézkedési csomagról döntött a kormány

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Nagy István következik, aki az európai agráriumban lévő helyzetről kezd beszélni.

Soha ilyen mértékű zöld ideológiai befolyásolás nem érte még az európai agráriumot, mint most. Minden szakmai alapot nélkülöző a Green Deal, semmilyen hatástanulmánnyal alátámasztott döntések miatt az európai gazdák elvesztették a megélhetésüket

– közölte.

Példaként említette, hogy Brüsszel megnyitotta az uniós határokat Ukrajna felé. A tavaly elindult új uniós támogatási ciklusban minden korábbinál több adminisztratív teher hárul a termelőkre és a közigazgatásra.

Ezekből szerinte egyértelműen látszik, hogy Brüsszel elárulta a magyar gazdálkodókat és helyettük az ukrán oligarchákat támogatja.

A magyar kormány mindig a nehéz körülmények között lévő gazdák érdekében cselekszik. Egy ilyen helyzetben felértékelődik a kormányzati szerepvállalás. Ezért egy ötpontos intézkedési csomagról döntöttünk

– jelentette be Nagy.

Mohos Márton / 24.hu

Ezek közé tartozik, hogy a mezőgazdasági import termékeknél teljes körű bejelentési kötelezettségnek írnak elő, származzon az bármely országból.

A magyar államkincstár 2024. május 31-ig a terület- és állatalapú igények kifizetését, eddig 470 milliárd forintot fizettek ki 156 ezer gazdálkodónak. Újabb 256 milliárd forintnyi támogatás kerül hozzájuk, ebből már ezen a héten legalább 50 milliárd forintot utalnak.

A Széchenyi kártyákkal összefüggésben 2026-ig további legfeljebb 45 milliárd forintot biztosítanak a fejlődés ütemében. Erre eddig több mint 5 ezer termelő jelezte igényét.

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj visszaigényelhető részét pedig bizonyos, hektáronként meghatározott határig megemelik 90 százalékra.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik