Belföld

George Friedman: Orbán elvesztette a fonalat

PEDRO PARDO / AFP
PEDRO PARDO / AFP

Orbán Viktor 1998-tól 2002-ig, majd 2010-től napjainkig kormányozta Magyarországot. Ez idő alatt uralta a magyar politikát és nagy mértékben a magyar életet is. A múlt hét végén azonban megkérdőjeleződött az uralma, amikor több tízezer tüntető gyűlt össze Budapesten, és a bukását követelte” – így kezdődik George Friedman legfrissebb jegyzete, amit a szerző az általa fenntartott Geopolitical Futures nevű oldalon tett közzé, és amelyet a Hvg.hu szemlézett.

A magyar kormányfőt személyesen is ismerő stratéga megjegyezte, mióta Orbán több mint egy évtizede átvette a miniszterelnökséget, a magyar ellenzék széttöredezett, és általában véve hatástalan.

Ezért az, hogy ennyi idő elteltével ennyi ember gyűlik össze a kormányzása ellen, megdöbbentő esemény,

függetlenül attól, hogy ez a leváltásához vezet-e” – írta a magyar származású, nemzetközileg elismert amerikai geopolitikai stratéga, akit 2022 nyarán Orbán Viktor a Karmelita kolostorban is fogadott.

Friedman a jegyzetében arról ír, hogy Magyarország vezetőjeként Orbán olyan ideológiát teremtett, amely más országokra is hatással volt. Ennek két pillére a Magyarországra irányuló migrációval szembeni ellenállás, ami ellentétes volt az európai liberalizmussal, illetve ellenséges viszonyulása az úgynevezett „woke” kultúrával szemben. Friedman szerint Orbán ideológiájának hatása elérte az Egyesült Államokat is, így Donald Trumpot is, akivel márciusban is találkozott.

– Erről az útról visszatérve Orbán politikailag biztonságban tűnt Magyarországon. Azonban egy erőteljes Orbán-ellenes erő lappangott, amely arra a meggyőződésre épült, hogy az Orbán-rezsim korrupt, és hogy különböző tagjai a nép kárára gazdagodnak meg – írja Friedman.

A geopolitikai elemző kifejtette, hogy Magyarország szakított NATO-szövetségeseivel, amikor a miniszterelnök az orosz invázió előtt, miközben a NATO próbálta meghatározni a stratégiáját, Moszkvába utazott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ezen a találkozón Orbán azt sugallta, hogy Oroszország követelései észszerűek, és azt mondta, hogy a Kreml elleni szankciók nem fognak működni – olvasható a jegyzetben.

„Orbán régóta hatékony politikus. Ez még inkább zavarba ejtővé teszi a múlt heti eseményeket.

Úgy tűnik, Orbán elvesztette a fonalat, és ha Budapesten politikai váltás történik, akkor lehetséges, hogy a NATO-val, Oroszországgal és egyebekkel kapcsolatos magyar álláspont is megváltozik. De Orbánnak még nincs vége.

És még ha így is van, nem világos, hogy ellenfeleinek van-e olyan víziója, amely elég messzire megy a korrupció iránti megvetésükön túl ahhoz, hogy szélesebb körű változást hozzon Magyarországon” – írta Friedman.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik