Belföld

A református egyház kifogásolja azt a hangvételt és stílust, ahogyan az elmúlt hetekben róluk beszélnek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az a hangvétel és stílus, amely az elmúlt hetekben a Magyarországi Református Egyházzal kapcsolatban közéleti és egyéb fórumokon megnyilvánult, méltatlan nem csak az egyházhoz, hanem a tisztességes közéleti vitákhoz is – írja közleményében a Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségi Tanácsa.

Arra kérik azokat,

akik illetékességből vagy illetéktelenül a református egyház belső ügyeit megvitatják, tegyék ezt azzal a tisztelettel és méltányossággal, amely egy több évszázados egyházi közösséget, annak vezetőit és tagjait ebben az országban megillet.

Hozzáteszik, az egyházi testületekben és fórumokon azon munkálkodnak, hogy a református egyház megújuljon.

Erre a munkára hívunk minden jóakaratú és egyházszerető embert és közösséget

– zárják nyilatkozatukat.

A kegyelmi botrány februári kirobbanása óta számos kritika és támadás érte a református egyházat, miután kiderült: Balog Zoltán püspök Novák Katalin tanácsadójaként támogatta K. Endre kegyelmi indítványát. Balog – nem sokkal Novák Katalin lemondása után – a botrány miatt ugyan távozott a zsinat elnöki pozíciójából, de maradt püspök, és  Dunamelléki egyházkerület vezetésétől nem vált meg.

A református egyház négy püspöke (köztük Balog Zoltánnal) egy másik csütörtöki közleményben azt írta, egyetértenek abban, hogy támogatják Pásztor Dániel tiszáninneni püspök a Zsinat lelkészi elnöki tisztségre, valamint Steinbach József dunántúli püspök a Zsinat lelkészi alelnöki tisztségre jelölését.

Legutóbb Magyar Péter szombati tüntetésén Tarr Zoltán református lelkész bírálta Balog Zoltánt. Azt mondta, elfogadhatatlan, amit a püspök tett, és az is, ahogyan az ügy kirobbanása óta viselkedik.

Kapcsolódó
Tarr Zoltán lelkész Magyar Péter ajánlatáról: Át kell gondoljam, vállalom-e az EP-listás helyet
Szónokolt a szombati demonstráción, azóta ismerjük a nevét, hétfőn elbocsátották az állami állásából, kedden EP-listájára hívta őt Magyar Péter. Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik