Belföld

Erre figyeljen, aki mostanában az M7-esen szeretne tankolni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kollégánk a horvát határról utazott Budapestre a napokban, amikor arra lett figyelmes, hogy az M7-es autópályán több benzinkutat is lezártak munkálatok miatt.

Rákérdeztünk az autópályát fenntartó Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. sajtóosztályán, hogy mi ennek az oka, illetve hogy ez az állapot meddig marad majd fent, Válaszukban azt írták, a március 20-án kezdődött országos szintre hozó felújítási munkákkal kapcsolatban az M7 autópályán jelenleg 3 benzinkút van zárva. Ezek a benzinkutak a következőek a horvát határtól Budapest irányába:

  • Zalakomár pihenő 194 km-nél az INA (MOL)
  • Balatonlelle pihenő 138 km-nél MOL
  • Sóstó pihenő 95 km-nél MOL

A főváros felé az alábbi benzinkutak üzemelnek:

  • Keresztúri pihenő 167 km-nél SHELL
  • Lepsényi pihenő 84 km-nél MOL

A lepsényi pihenő után tájékoztatásuk szerint minden benzinkút hozzáférhető Budapest irányában, ugyanakkor az MKIF információi szerint a Fehérvári SHELL kút is felújítási munkálatok végez április 8 és 22 között, azonban ez a cég saját beruházása.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az M7-esen Budapest felé jelenleg négy benzinkút is zárva van.

Az MKIF közölte, a terelések ütemezésekor több szempontot is figyelembe vesznek. Ilyenek például:

  • a terelések egymáshoz viszonyított távolságát,
  • az ún.: „lélegző szakaszok” biztosítását (egy-egy terelés után közvetlenül nem jöhet újabb terelés, meghatározott távolságban épülhet ki csak a következő),
  • a terelések hosszát,
  • a nyári időszak miatti munkavégzési korlátokat (önként vállaltuk, hogy előre hozott munkálatok a vakáció ideje alatt az M7-en Budapest és a Balaton között nem lesznek),
  • emellett igyekeznek a legkevesebb korlátozással megoldani a szerződésükben vállalt munkák kivitelezését.

Mivel az országhatár felől Budapest irányába jeleztük a következő, autópályán elérhető legközelebbi benzinkutat, az utazás tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a zalakomári töltőállomás helyett, a keresztúri benzinkúton lehet tankolni, ami 30 km pluszt jelent, míg a balatonlellei benzinkút zárása esetében ez plusz 55 km, mivel a lepsényi kút elérhető. A mindenkori forgalomkorlátozásokat és tereléseket időben közzétesszük saját Facebook oldalunkon, honlapunkon és az Útinformnak is megküldjük

– írták.

Megjegyezték, a tavalyi évben a munkáik főként a főpályát érintették, de ahol az utak állapota szükségessé teszi, ott idén már a csomópontokat, valamint a le és felhajtó ágakat is új burkolattal kell ellátniuk a régi, tönkrement aszfalt helyett.

Az eddig elkezdett és most kezdődő csomóponti zárással járó M7-es munkálatok legkésőbb május végéig tartanak a tervezettek szerint, de egyes tereléseket már április végén megszüntet majd az MKIF.

Kapcsolódó
Megvan, mikor indul az M1-es, az M7-es és M3-as autópálya bővítése
Tízéves útfejlesztési programot jelentettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik