Belföld

Hat év börtönt kértek egy volt papra, mert szexuális cselekményt folytatott a hittan csoportjába járó kisfiúkkal

Vádat emelt a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség egy volt pappal szemben, mert szexuális kapcsolatot folytatott a hittan csoportjába, illetve az általa vezetett ifjúsági közösségbe járó kiskorú fiúkkal. A férfit többrendbeli, hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt állítják bíróság elé. Úgy tudjuk, hogy a négy áldozat közül kettő még csak 13 éves volt a bűncselekmény elkövetésekor.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy hat év börtönbüntetést kértek a volt egyházi személyre arra az esetre, ha váddal egyező beismerő vallomást tesz az előkészítő ülésen, és lemond a tárgyalás jogáról is.

A vádirat szerint a férfi a Bács-Kiskun vármegyei szolgálata során aktívan bekapcsolódott az egyház ifjúsági közösségi életébe, és több csoport szervezője volt. A tinik rendszeres látogatói voltak a plébánián kialakított közösségi térnek. A férfi hittant tanított, a szertartásokon pedig segítőként foglalkoztatott, illetőleg anyagilag is támogatott több vele kapcsolatban lévő kiskorút.

A volt pap több fiút is pénzzel, illetve élelmiszerekkel és ajándékokkal támogatott, miután megismerte a családi és anyagi körülményeiket. A juttatásokból viszont csak akkor kaptak, ha látogatták a plébániát.  A férfi a fiúgyermekekkel a közösségi levelezési oldalon is kapcsolatban állt, ahol bizalmasan becézgette őket, és találkozásokat sürgetett velük.

A férfi 2019. és 2022. között négy kiskorúval – ketten közülük tizennégy év alattiak voltak – végzett szexuális cselekményt. A kiszolgáltatott helyzetben lévő, a férfi befolyása alatt álló kiskorúak zavarukban eltűrték a vádlott cselekményét

– közölte az ügyész.

A lelkészt a történtek után felmentették az egyházi szolgálat alól, és őrizetbe vették. Az ügyész elmondta még, hogy a terhelt tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Az ügyészség hat év börtönt kért a vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére, azzal, hogy végleg tiltsák el minden olyan foglalkozástól, és tevékenységtől, amely során 18 év alatti személlyel kapcsolatba kerülhetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik