Belföld

Hivatalos volt Orbán Viktor floridai útja Trumphoz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormány legalábbis annak tekinti.

Orbán Viktor márciusban Amerikába repült. Donald Trump és a volt elnök politikáját támogató magánalapítvány vendége volt. A kormányfőt a jelenlegi washingtoni vezetők közül senki nem fogadta. Hadházy Ákos ezért rákérdezett Szijjártó Péternél, hogy hivatalos vagy magánlátogatásnak minősült-e az út.

A független képviselő szerint mindez azért fontos, mert a Magyar Honvédség két luxusgépe landolt Washingtonban március 6-án. Orbán Viktor amerikai programját a fővárosban kezdte egy, a Republikánus párthoz kötődő alapítvány rendezvényén. Onnan Floridába utazott Donald Trump rezidenciájára, ahová Szijjártó Péter, Orbán Balázs politikai igazgató mellett 19 éves lánya is elkísérte a miniszterelnököt.

Havasi Bertalan sajtófőnök ezt azzal magyarázta, hogy felesége, Lévai Anikó nem tudta elkísérni a kormányfőt, a lánya segítette ki, akinek az utazási költségeit saját maga fizeti ki. Mivel Orbán Viktort és delegációját két honvédségi repülő hozta és vitte, ezért Hadházy Ákos az alábbi kérdésekre várt választ.

  • Az út hivatalos állami vagy magánlátogatásnak minősül?
  • A saját útját is kifizette-e a miniszterelnök, aki egy magánalapítvány, és egy jelenleg semmilyen tisztséget nem viselő politikus meghívására járt az Egyesült Államokban?
  • Mekkora az az összeg, amit Orbán Viktor maga állt (térített meg) saját és családtagjai utazása okán?
  • Mekkora az az összeg, amit a delegáció többi tagja állt a saját utazásuk okán?

Noha a kérdések arra utalnak, hogy képviselő szerint ez csak magánlátogatás lehetett, hiszen egy jelenleg semmilyen tisztséget nem viselő politikus meghívására ment az Egyesült Államokba. Magyar Levente államtitkár minderre azt válaszolta, hogy Orbán Viktor hivatalos programján

minden a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik