Belföld

A Megafon mellett az MTVA is fizeti a Magyar Péter elleni kampányt, Varga Judit Frizbi-videóját nyomatják

MTI
MTI

Bohár Dániel, a Megafon egyik legismertebb arca, akinek az utóbbi napokban a Facebook-oldalán egymást érik a Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter volt férjével foglalkozó posztok. A kormányzati üzenetek felerősítésére létrehozott Megafon a lakmusz.hu gyűjtése szerint március 24. és 31. között, azaz egyetlen hét alatt 42 millió forintot költött harminc különböző, Magyar Péterről szóló videó hirdetésére.

Az RTL Híradónknak nyilatkozó szakember szerint a kormányzati kommunikáció a közéleti botrányról igyekszik elterelni a figyelmet. A médiakutató szerint ilyesmire volt már példa korábban is.

Többször láttunk már ilyet az elmúlt 14 évben, hogy a Fidesz valamilyen aktuális botrányt megpróbálja a figyelmet teljesen eltéríteni. Vagy valamilyen teljesen új narratívát hoz be, és valamilyen más ügyre tereli a figyelmet, vagy pedig az adott ügynek ad egy gellert, és megpróbálja áthelyezni a hangsúlyokat. Azt hiszem, hogy most itt az utóbbit látjuk

– értékelte a történteket Urbán Ágnes.

Az viszont szokatlan, mondja a szakember, hogy a hirado.hu is aktivizálta magát a témában. A közmédia közpénzből működő oldala március 28. és április 2. között 615 ezer forintot költött ilyen hirdetésekre. Ezen belül csaknem félmillió forintért azt az interjút népszerűsítették, melyet Varga Judit a Frizbinek adott.

Abban arról beszélt, hogy kapcsolati erőszak áldozata volt a Magyar Péterrel kötött házasságában.

Gondoljunk bele, itt van egy 140 milliárd forintból működő intézmény, a közmédia, és többek között arra költenek, hogy bulvár Youtube-csatornák tartalmait hirdetik. Ez önmagában is elképesztő

– mondja Urbán Ágnes.

Magyar Pétert azután vádolta meg erőszakkal Varga Judit, hogy volt férje a bicskei kegyelmi botrány kirobbanása után szembefordult a NER-rel. Március 15-én kormányellenes tömeget vitt az utcára, majd átadott az ügyészségnek egy hangfelvételt, melyen a volt felesége, a korábbi igazságügyi miniszter, a kormányra nézve terhelő dolgokat állít.

Varga Judit 2019 és 2023 között volt igazságügyi miniszter. Nagyjából ez alatt az időszak alatt Magyarországon a duplájára nőtt azoknak a száma, akikről kiderült, hogy kapcsolati erőszak áldozataivá váltak.

Az adatokat az Átlátszó adatigénylésére közölte a rendőrség. Az áldozatvédelemmel foglalkozó Patent Egyesületet nem lepték meg a számok.

Az elmúlt öt évben egy dolog javult, az emberek, és elsősorban az áldozatok tudatossága. Az, hogy például a médiának köszönhetően ennyi szó esik a családon belüli erőszakról, hogy sokkal több az elérhető anyag, hogy az internet segítségével, könyvek segítségével tájékozódnak, az azzal jár, hogy sokkal hamarabb azonosítják a helyzetüket

– mondta a Híradónak Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa.

A szakember szerint viszont az, hogy a bűncselekményeknek csak a 30 százaléka jut el vádemelésig, azt jelzi, hogy az áldozatvédelmi rendszer rosszul működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik